KADINA YÖNELIK ŞİDDET İLE MÜCADELE 16 GÜNLÜK AKTİVİZM ÇALIŞMALARI 25 KASIM -10 ARALIK 2022
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi kadınlara yönelik şiddettir. Bu sorun kadının insan hakları sorunu olduğu kadar aynı zamanda toplumsal bir sorundur.
Sorunun temelinde yatan, toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ve eşitsizliğini giderme konusunda yapılan çalışmalara, şiddetin önlenmesine yönelik uygulanan yasalara ve yargılamalara rağmen, kadınların maruz kaldığı şiddet oranlarında yıllar içinde bir azalma meydana gelmemiştir.
Bu durum, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yapılan uygulamaların yetersizliğini açıkça ortaya koymaktadır. Çözüm için konu tüm boyutları ile ele alınmalı özellikle yasal mevzuatlar, uygulamaları ve yaptırımları yeniden değerlendirilmelidir.
Kadınların sıklıkla karşılaştığı aile içi şiddet ile ilgili önemli bir yasal güvence olan İstanbul sözleşmesinden çekilme kararından sonra, kadına yönelik şiddet vakalarındaki sayısal artış bu kararın da yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kız çocuklarının eğitime erişimlerindeki eşitsizlikler, kadınların iş bulmada karşılaştıkları güçlükler, politikaya ve karar alma süreçlerine çeşitli nedenlere bağlı olarak katılımlarının azlığı ve diğer toplumsal faktörler, kadınların sosyo-ekonomik durumunu daha da kötüleştirmekte onları yoksullaştırmakta ve kırılgan hale getirmektedir.
Kadına yönelik şiddet eyleminin olumsuz sonuçları sadece şiddet gören kadını değil, aynı zamanda ailesini, çevresini ve sahip olduğu toplumsal yaşamını da etkileyen bir durumdur. Dolayısıyla kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur. Sorunun çözümü sadece kadınları değil tüm toplumu etkileyecektir. Bu nedenle toplumun tüm bireylerinin bu sorunu fark etmeleri, algılamaları ve çözümün bir parçası olmaları gerekmektedir.
Kadın ve kız çocukların yaşamlarını iyileştirmeyi amaç edinmiş ve bu yolda özverili çalışmalar yapan biz Soroptimistler, Kadına Yönelik Şiddettin önlenmesi için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü tarihleri arasındaki Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyası çerçevesinde ‘’Şiddettin Belirtilerini Gör Gözardı Etme’’ başlığı altında sosyal medya paylaşımları ile konu ile ilgili toplantılar düzenlendi.
İlk toplantı 26 Kasım Cumartesi günü zoom üzerinden ‘’Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için Diyalog’’ konu başlığı ile yapıldı. Toplantıda Prof. Dr. Serpil Salaçin ve Avukat Aslı Pasinler kadına yönelik şiddet konusunda görüş ve bilgilerini paylaştılar.
İkinci toplantı ise, 10 Aralık İnsan Hakları gününde yapılmıştır. Bu toplantıda ‘’Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesinde Sivil Toplum ve Baroların işbirlikleri konusu tartışılmıştır.
Toplantı TSKF Balat Kültür Evinde hibrit olarak gerçekleşmiştir. Toplantıya İKKD Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, Av. Şükran Eroğlu ve TSKF Başkanı Sevil Koca konuşmacı olarak katılmışlardır. Toplantının moderatörlüğü Av. Hülya Kesim tarafından yapılmıştır.
ADANA KULÜBÜ
Adana kulüp yönetimi olarak Büyükşehir Belediyesi desteği ile Adana İlimizin merkezi lokasyonlarından İstasyon binası, Büyüksaat, Belediye Binası ve Dilberler Sekisi Gençlik Köprüsü’nün 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında turuncu ışık ile aydınlatılması sağlanmıştır. TSKF tarafından gönderilen afişler Adana ili Seyhan ilçesine bağlı Seyhan Belediyesi’nin imkanları kısıtlı bölgelerde açılan bilgi evlerinde sergilenmiştir.
Ç.Ü. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Özarslan’ın “Dijital Şiddetle Başetme” konulu sunumu ile bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Seyhan Belediyesi’nin Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde, konusu “kadına şiddete hayır” olan, 62 ülkeden 394 çizer ile toplamda 1.040 karikatür arasından Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan karikatürlerin sergilendiği, karikatür sergisine katıldık.
ALSANCAK KULÜBÜ
Farkındalık yaratmak icin sosyal medya hesaplarımızda hergün paylaşımlar yaptık. Dostluk toplantımızı, turuncu giysi ve objelerle gerçekleştirdik. Mavi Bahçe Sivil Toplum Buluşmaları kapsamında, turuncu stant kurduk. Başkanımız Sabiha Polat, Egetem ve 5 Soroptimist Kulübü'nün 9 Aralık tarihinde düzenlediği “İnsan Hakları Günü” kutlamasına katıldı. 9 Aralık 2022’de düzenlediğimiz ZOOM etkinliğimize Prof. Kamuran Elbeyoğlu, Dr. Gülseren Ünsün Engin ve Dr. Zakira Hekmet “KADIN YAŞAMDIR” temalı konuşmaları ile katıldılar. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde düzenlediğimiz kahvaltı etkinliğimizde Av.İlke Erol ve Prof. Kamuran Elbeyoğlu söyleşiler yaptı.
ANITTEPE KULÜBÜ
26 Kasım 2022 tarihinde Başkent TEM’de düzenlediğimiz dostluk toplantımızda aramıza yeni katılan üyemiz Müge AKSOY’a rozetini üyemiz Servet MAŞLAK taktı. Üye kabul törenimizin sonunda pasta kesimi yapıldı. Dostluk toplantımızda TURUNCU GÜNLER kapsamında “Kadına Şiddete Hayır” dedik.
ANKARA KULÜBÜ
Ankara Soroptimist Kulübü “25 Kasım-10 Aralık Kadına Şiddete Yönelik Uluslararası Mücadele Günleri” Etkinlikleri için Ankara’nın değişik semtlerine “Turuncu Günler” afişleri asıldı. Kulübümüzün destekleriyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Sığınma Evinde kalan kadınlarımız için moral aktiviteler organize edildi. Bu bağlamda bir kahvaltı düzenlendi.
Ayrıca Beypazarı gezisi ile kadınlarımıza Ankara’nın bir ilçesinin tarihi ve kültürel yönleri tanıtıldı. Açık havada bir öğle yemeği yenildi. Beypazarı’nın alışveriş merkezinde vitrinlere turuncu posterler asıldı. Başkan Yasemin Kocaman özellikle kadın çalışanlara turuncu günleri anlattı ve farkındalığı artırmaya çalıştı.
ATAKÖY KULÜBÜ
25 Kasım - 10 Aralık tarihleri arası 16 Gün Aktivizm–Turuncu Günler kapsamında Ataköy Kulübü olarak kadına karşı şiddet konusu ile ilgili tepkiler pankartlar ile birlikte ifade edildi.
ANTAKYA KULÜBÜ
25 Kasım-10 Aralık arasında “Turuncu Günler” kapsamında;
BURSA KULÜBÜ
EMEK KULÜBÜ
“Turuncu Günler” etkinlikleri kapsamında Ankara LÖSEV’de geniş katılımlı toplantı düzenledik. Uzman Psikolog Derya Şen “Flört Şiddeti” konusunda sunum yaptı.
ETİLER KULÜBÜ
Turuncu günler kapsamında, İstanbul Soroptimist Kulübü ile ortaklaşa yaptığımız, Beylikdüzü, Avcılar ve Esenyurt kadın konseylerinden kadınlarla, Kolayca Etkinliğini gerçekleştirdik.
İÇEL KULÜBÜ
25 Kasım- 10 Aralık tarihleri arasındaki 16 Günlük Turuncu Günler Aktivizm kapsamında Soroptimist International tarafından hazırlanan, kadına yönelik şiddete farkındalık çekmek amaçlı afiş ve bilboardlarla Mersin donatıldı. Tarihi Taş Bina’yı turuncu ile aydınlattı, turuncu kumaşlar ile donattı ve Federasyonumuzun afişlerini astı. Ayrıca Federasyonumuzdan gelen görseller, şehrin en işlek noktalarında 10 ayrı noktada bilboardlara, 60 ayrı noktaya raketlere ve Belediye otobüslerine asıldı.
10 ARALIK 2022 Cumartesi günü Mersin Forum AVM’de stand açarak, 16 günlük Aktivizm Günlerinin kapanışını yaptık. Mezitli Soroptimist Kulübü ile beraber gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, kadınlara yönelik şiddetin farklı farklı tanımlarını vurgulayan el broşürlerini dağıttık.
İSTANBUL KULÜBÜ
İZMİR KULÜBÜ
KARŞIYAKA KULÜBÜ
Karşıyaka Soroptimist Kulübü olarak Dostluk Toplantımızda 16 günlük aktivizm “Turuncu Günler” kapsamındaki ilk etkinliğimizi üyelerimizin geniş katılımı ile gerçekleştirdik. Bu yılın teması seçilen “İlişkilerde Şiddetin Fark edilmesi ve Önlenmesi“ konulu afiş ve pankartlarımız ile 16 gün boyunca okullarda gençlerimize akran şiddeti -flört şiddeti ve topluma açık pek çok alanda aile içi şiddetin önlenmesi konularında farkındalık etkinliklerimiz devam etti. Konuğumuz uzman psikolojik danışman Tuğba Güreli “Yaşamda Ortaklık ve Bağlarımız” konulu çok etkileyici sunum gerçekleştirdi.
KARİKATÜR SERGİ AÇILIŞI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması'nda, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” temalı karikatürden uyarlanan mural çalışmanın ve yarışmadaki karikatürlerin sergisinin yer aldığı farkındalık alanı Üçyol Metro İstasyonu'nda açıldı. Etkinliğe kulübümüzü temsilen Yönetim Kurulu üyelerimiz Dilek Yardımoğlu ve Ferda Sağduyu katıldılar. Pankartlarımızla, açılışa katılan protokoldeki yetkililer ile birlikte resim çekilerek, sergiyi gezen ve metrodan geçen yurttaşların da ilgisini çekerek farkındalık yarattık.
SUZAN DİVRİK LİSESİ’NDE FLÖRT ŞİDDETİ SUNUMU
Karşıyaka Suzan Divrik Lisesi öğrencilerine SIE’nin bu yılki temasına uygun olarak bir seminer düzenledik. Psikolog Tuğba Güreli’nin ‘Yakın İlişkiler, Güven ve İletişim’ konulu interaktif sunumunu gençler ilgiyle izlediler. Öğretmenler ve üyelerimiz de sunumdan yararlandılar.
İZMİR’DE İYİLİK VAR
İzmir’de İyilik Var “Girişimciliğin İyilik Hali” teması ile gerçekleşen etkinliğe kulüp olarak katıldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi, STK’lar ve Üniversite temsilcilerinin; sosyal girişimciliği çeşitli atölye çalışmaları ile tartıştığı; Alternatif Yaşam Derneği’nin uluslararası faaliyetlerinin de paylaşıldığı çok verimli geçen etkinlikte Başkan Nurdan Koçlular ve Yönetim Kurulu üyesi Filiz Sefer, Federasyonumuz ve kulübümüzün faaliyetlerini tanıtan broşürlerimizle farkındalık yarattılar.
MAVİ BAHÇE ETKİNLİK
Bostanlı Mavi Bahçe Çarşısı Kent Merkezi’nde yapılan Sivil Toplum Kuruluşları Tanıtım etkinliğinde tüm üyelerimiz Turuncu tişörtlerimizi giydik ve turuncu eldivenlerimizle vatandaşlara broşür dağıttık.
5 ARALIK YÜRÜYÜŞ
5 Aralık Türk Kadınlarına Seçme ve Seçilme hakkı tanınmasının 88. Yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önderliğindeki “Cumhuriyetimiz Kadınlarla Güçleniyor” yürüyüşünde Karşıyaka Soroptimist Kulübü olarak yer aldık.
AFİŞLERİMİZ HERYERDE
TSKF tarafından hazırlanan afişlere İzmir’deki beş Kulübün logoları da eklenerek tasarlanan el broşürleri üyelerimizin çabaları ile çok çeşitli alanlarda vitrinlere, panolara asıldı. Özellikle erkek egemen işyerleri, fabrikalar, atölyeler ile kafe ve çarşı içi dükkanlara asılmasına gayret ettik.
KONYA KULÜBÜ
KORDON KULÜBÜ
MARMARA KULÜBÜ
TURUNCU ÇİZGİMİZ: Toksik ilişkiler
Marmara Soroptimist Kulübü olarak 25 Kasım-10 Aralık Turuncu Günler kapsamında, 2022 şiddet temalarından olan “Toksik İlişkiler”i, devam eden Turuncu Çizgimiz projesi içeriğinde değerlendirdik. Amacımız, Toksik İlişkilerin detaylı tanımını yaparak kadın ve kızlarımızı bilinçlendirmek idi.
Bu noktadan hareketle, Toksik İlişkilerin sağlığımızı nasıl etkilediği, belirtilerini nasıl saptayabileceğimiz, iş yerinde, aile içinde, MEZİTLİ KULÜBÜ arkadaşlarımızla ilişkilerde toksik durumu nasıl belirleyebileceğimiz anlatıldı ve kendimizi nasıl korumamız gerektiği irdelendi. 30-slayt içeren sunum kulüp üyeleri-üyelerin çevresi, Türkiye ünyonunda bulunan kulüplerle network oluşturularak 16 gün sosyal medyada paylaşıldı. Projenin ilk tanıtımı Balat Kültür Evinde, kulüp toplantısında üyelerle yüzyüze yapıldı. Turuncu şemsiyelerünyonumuzun posterleri, takılarla Balat halkına yöneltildi. Bu proje ile kendimizin bile fark edemediği ya da etmediği, göz ardı ettiği birçok ilişkinin toksik nitelikte olduğunu anladık.
MEZİTLİ KULÜBÜ
ORAN KULÜBÜ
Oran Soroptimist Kulübü’nün Kasım dostluk toplantısını 28 Kasım 2022 gerçekleştirdik. 25 Kasım 10 Aralık arasında 16 Günlük Aktivizm Turuncu günler kapsamında Kadına Şiddette Yönelik konularda Oran Kulübü üyemiz Av. Meral ERDOĞAN bizleri aydınlattı. Toplantıya Oran Soroptimist Kulübünün Üyelerimiz, TSKF 2. Başkan Ilgın ATALAY, Emek Kulübü Başkanı Nesrin ANIL, Ankara Kulübü Üyesi Neşe Altınsoy katılmıştır
PENDİK KULÜBÜ
Pendik Soroptimist Kulübü’nden; Dr. Süheyla Ayşe Mutlu, 7 Aralık 2022’de Acıbadem Kadıköy Hastanesi Hekimler Toplantısı’nda “Şiddetin Belirtilerini Gör, Göz Ardı Etme” başlıklı, hekimlerin bilgi ve farkındalıklarını artıran seminer gerçekleştirmiştir. Kadın doğum bölümünün turuncu kıyafet ve aksesuarlarla katılımı sağlanarak dikkat çekilmiştir.
Avukat Lale Kaplan ve Ataşehir Kadın ve Aile Müdürlüğü’nden psikolog Fatoş Kınay, 8 Aralık 2022’de Ataşehir Belediyesi Ferhatpaşa Bilim ve Sanat Merkezi kursiyerlerine ve çalışanlarına “Şiddetin Belirtilerini Gör, Göz Ardı Etme” başlıklı seminer gerçekleştirmiştir. Seminerde şiddet türleri, kadına yönelik şiddet ve hukuki haklar ile bilgilendirmelerin yanı sıra şiddete maruz kalındığında başvurulabilecek hatlar ve merkezler hakkında da bilgiler aktarılmıştır. KADES uygulaması da anlatılarak telefonlarına yüklemeleri sağlanmıştır. Baro’nun hazırladığı bilgilendirme kitapçıkları ve şiddet türlerini anlatan bilgi kartları dağıtılmıştır.
Avukat Z. Emine Şener, 10 Aralık 2022’de TSKF Balat Kültür Evi’nde kulüp kız kardeşlerimize ve Balat annelerine “İnsan ve Kadın Hakları” başlıklı seminer gerçekleştirmiştir. Seminerde insan ve kadın haklarının dünya ve Türkiye’deki tarihi gelişimi, Türk hukukundaki yasal gelişimler ve güncel hukuki haklar konularında derinlemesine bilgiler aktarılmış, katılımcıların interaktif katkılarıyla konu zenginleştirilmiştir. Kız kardeşlerimiz turuncu kıyafet ve aksesuarlarla katılım sağlayarak dikkat çekmiştir.
25 Kasım- 10 Aralık Aktivizm Günleri
SEYHAN KULÜBÜ
25 KASIM 2022
Seyhan Soroptimist Kulübü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında Adana İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği ile birlikte Yüreğir Belediyesi Mevlana Kültür Evi’ndeki kursiyer kadınlara KADES nedir nasıl ve niçin kullanılır? konulu barkovizyonda KADES eğitimi verdi. Kulüp üyesi avukatlar eşliğinde şiddete uğrayan kadınlara, hakları ve izlemesi gereken yollar hakkında bilgiler verdi. Turuncu günlere özel yapılan şallar etkinliğe katılım gösteren kadınlara hediye edildi.
ŞİŞLİ KULÜBÜ
Turuncu güler kapsamında da Kadına Karşı şiddete hayır dedik.
TARSUS ŞELALE KULÜBÜ
Kulüp evimizde, "Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm" kampanyamız dahilinde, ilçemiz öğretmenlerinin katılımıyla Psikolog Dila Aslan yönetiminde atölye çalışması düzenledik. Atölye çalışması içeriğinde şiddet türlerini tanıdık ve tanımladık. BASIC PH yöntemi ile sorunlarla nasıl başedeceğimiz ile ilgili bilgilendirme sonrası bireysel çalışmalarımızı deneyimledik.24 Kasım Öğretmenler Günü olması sebebi ile Turuncu Günler Kapsamında öğretmenlerimizle beraber etkinliğimizi gerçekleştirerek konunun veli ve öğrencilere de emin ellerde duyurulacağına inanıyoruz.
ULUDAĞ KULÜBÜ
2022 TURUNCU GÜNLER AKTIVIZM GÜNLERI KAPSAMINDA;
23/ Kasım günü, Yeşim Tekstil işbirliğiyle yıllardır sürdürdüğümüz Kelebeğin Dünyası projemiz kapsamında, konuğumuz Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Sosyal İçerme Uzmanı Burcu Üzümcüler Karapınar Mahallesi’nde ikamet eden kadınlarla bir araya geldi. “Kadın Dayanışması Yaşatır” başlıklı söyleşisinde Burcu Üzümcüler, Şiddet ve Şiddet Türleri, Şiddet Döngüsü, Şiddet Gören Kişi ile Görüşme Teknikleri, Aile İçi Şiddet konularında bilgilendirmeler yaptı.
KADINA YÖNELIK ŞİDDET İLE MÜCADELE 16 GÜNLÜK AKTİVİZM ÇALIŞMALARI 25 KASIM -10 ARALIK 2021
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi kadınlara yönelik şiddettir. Bu sorun kadının insan hakları sorunu olduğu kadar aynı zamanda toplumsal bir sorundur.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü tarihleri arasındaki Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyası çerçevesinde yerel toplumlarda kadına karşı her türlü şiddet sorununa dikkat çeken etkinlikler düzenlenmiş, sorunu görünür kılmak, ‘Şiddete Hayır’ demek için çalışmalar yapılmıştır.