Savunuculuk Etkinlikleri

SAVUNUCULUK KOORDİNATÖRLÜĞÜ 2024 YILI ÇALIŞMALARI

SIE Düzeyindeki Etkinlikler

Avrupa Soroptimist Federasyonuna bağlı ülkelerin Savunuculuk Koordinatörleri her ay Savunuculuktan Sorumlu SIE 2024-2025 Başkan Yardımcısı Rita Nogueira Ramos’un liderliği ve 2025-2026 Seçilmiş Başkanı Sabine Reimann’ın katılımıyla toplanıyorlar. İlki 21 Eylül 2023 tarihinde yapılan aylık toplantılarda TSKF’yi Savunuculuk Koordinatörümüz Z. Gül Üstün temsil ediyor.  Ayrıca kendisi Awareness, Advocacy, Action, AAA (Farkındalık, Savunuculuk, Eylem) Toplantılarına da katılıyor.

TSKF Savunuculuk Koordinatörü, SIE tarafından hazırlanan her türlü materyalin Türkçe çevirisini ve kampanyaların uyarlamalarını yapıyor. Bazı metinlerin çevirileri SIE web sitesinde de yayınlanıyor. 2023 yılında soroptimistliği kısaca tanıtan ve Asansör Konuşması (Elevator Pitch) olarak adlandırılan metnin ve Turuncu Günler Açılış Sayfası’nın TSKF Savunuculuk Koordinatörümüz Z. Gül Üstün tarafından yapılan çevirileri SIE’ye iletildi.

Ayrıca Türkçeye uyarlanan tüm kampanya materyali başta Almanya olmak üzere Türk nüfusun yaşadığı ülkelerde kullanılmak üzere SIE ile paylaşıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Birleşmiş Milletler’in belirttiği üzere, 5 numaralı sürdürülebilir kalkınma amacı olan toplumsal cinsiyet eşitliği “yalnızca temel bir hak değil, aynı zamanda barışçıl, müreffeh ve sürdürülebilir bir dünya için gerekli bir dayanaktır”. Dünya nüfusunun yarısını oluşturduğu halde, kadınlar sosyal ya da medeni haklara, eğitim veya mesleki fırsatlara erkeklerle eşit erişemiyor, dahası kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı suçların mağduru olmaya devam ediyor. 

Kadınların karşılaştığı gündelik zorluklara ve eşitsizliklere ışık tutmak için Soroptimist International of Europe (SIE) tarafından geliştirilen 2024 Dünya Kadınlar Günü kampanyasının teması yoksulluğun ortadan kaldırılması ile sürdürülebilir, yeşil ve mavi ekonominin hakim olduğu insana değer veren bir topluma geçişin desteklenmesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin dönüştürücü gücünü keşfetmek olarak belirlendi. Tüm üyelerimize 8 Mart'ta farklı ayakkabılar giymeleri çağrısında bulunarak, kadınların gündelik yaşamlarını etkileyen ortak küresel eşitsizliklere ilişkin farkındalığı artırmayı hedefledik. 

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN FARKLI AYAKKABILARLA YÜRÜYELİM sloganıyla federasyonların ve kulüplerin kampanyayı yaygınlaştırmalarını ve bu amaçla Türkiye’de kadınları en çok etkileyen 3 eşitsizliğe ilişkin verileri vurgulamayı önerdik. Farklı kadın örgütlerini, politikacıları, tanınmış kişileri de 8 Mart'ta 2 farklı ayakkabı giyerek kampanyaya katılmaya davet ettik. 

SIE 8 Mart kampanyasının yönerge ve eklerinin çevirisi yapıldı ve kampanya kapsamında kullanılacak Türkiye’deki eşitlik ile ilgili istatistiki bilgiler ve “Türkiye'de Kadın Siyasetçilerin Durumu ve Beklentiler Araştırması” ile birlikte TSKF Yönetimi ve Kulüp Savunuculuk Koordinatörleri ile paylaşıldı. 

2024 Yılı Savunuculuk Ekibi

Savunuculuk faaliyetlerine SIE düzeyinde verilen önemin artması neticesinde TSKF Savunuculuk Ekibi’nin bölge temsilcileri ile güçlendirilmesine karar verildi.

KOORDİNATÖR

Z. Gül Üstün, SI Etiler

BÖLGE SORUMLULARI

EGE: Neslihan Can, SI İzmir

GÜNEY: Ayşegül Ferhan Aslan Yiğit, SI Seyhan

İÇ ANADOLU: Sıla Aydoğan, SI GOP

MARMARA: Naz Töz, SI Etiler

 

SAVUNUCULUK KOORDİNATÖRLÜĞÜ 2023 YILI ÇALIŞMALARI

Gücümüz Birliğimiz Projesi

UN Women Türkiye’den almaya hak kazandığımız 320 bin TL (17,750 Euro) hibe ile 31 Ekim 2022 tarihinde uygulamaya başladığımız Gücümüz Birliğimiz başlıklı projemiz 1 Kasım 2023 tarihine dek devam etti. Direktörlüğünü Etiler Kulübü üyemiz Z. Gül Üstün’ün gönüllü olarak üstlendiği proje ile TSKF bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin ortak bir dil ve bakış oluşturabilmemizi sağlayacak eğitimler düzenleyerek TSKF ve kulüplerimizin savunuculuk kapasitesini güçlendirdik, ayrıca Türkiye’de Soroptimistliğin bilinirliğini artırdık.

TSKF’nin toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu kapasitesi güçlendirildi

  • Kulüplerimizde savunuculuk koordinatörlüğü oluşturduk ve koordinatörleri belirledik. Koordinatörlerle WhatsApp grubu kurarak düzenli iletişim kanalı oluşturduk. Ayrıca, her yıl düzenli olarak SIE ile birlikte uygulanan kampanya dönemleri öncesinde Zoom üzerinden kampanya uygulama toplantıları düzenledik.
  • Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu’dan 9, 22, 23 ve 30 Mart 2023’te “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” eğitimi aldık.
  • Mehmet Özgür Kütküt’ten 3 ve 10 Nisan’da “Etkili Savunuculuk” eğitimi aldık.
  • Eğitimleri kaydederek YouTube hesabımızda bir video kütüphanesi oluşturduk.
  • Eğitimleri kalıcı kılmak üzere el kitapları hazırladık. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Savunuculuk ve Etkili Sosyal Medya Kullanımı” kitapçıklarını 2023 Ekim ayında tüm üyelerimize ulaştırdık.
  • SIE Savunuculuk kitapçığını Türkçe’ye çevirerek 2023 Ekim ayında tüm üyelerimize dağıttık.

Soroptimistliğin bilinirlik ve görünürlüğü artırıldı

  • Özgür Kurtuluş’tan 17 ve 24 Nisan tarihlerinde “Etkin Sosyal Medya Kullanımı” eğitimi aldık. Bu eğitimi de kayıt edip, YouTube hesabımıza ekledik.
  • Alınan eğitimleri pekiştirmek üzere, sivil toplum kuruluşlarına hizmet sağlayan Pikan Ajans’ın kurucusu Pınar İlkiz ile 8, 15 ve 22 Mayıs’ta eğitim ve atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Bu oturumlarda dijital kampanya uygulamanın püf noktaları üzerinde durarak, kampanya oluşturmayı deneyimledik.
  • Profesyonel bir sosyal medya ajansı olan Komple’den 1 yıllık hizmet alarak kurumsal iletişim kapasitemizi güçlendirdik.

TSKF’nin idari kapasitesi güçlendi

Hibe kapsamında genel merkezimizde kullanılmak üzere 2 diz üstü bilgisayar, yazıcı, projektör vb. ekipmanları da satın aldık. Ayrıca bilgisayarlarımızda kullanılacak yazılımlar için Microsoft STK hibe programına başvurarak, 7 adet Microsoft 360 lisansını ücretsiz edindik.

Ölçme, Değerlendirme, Raporlama Faaliyetleri

Projenin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını görebilmek üzere her modülün eğitimcileri tarafından testler hazırlandı ve değerlendirildi.

Başarıyla tamamlanan projenin nihai finansal ve teknik raporu da 2023 yılı Kasım ayında hazırlanarak UN Women Türkiye’ye iletildi.

Turuncu Günler Etkinlikleri: 25 Kasım-10 Aralık 2023

Şiddetin Belirtilerini Gör, Göz Ardı Etme, Güçlenmenin Yollarını Tanı: Soroptimistler Yakın İlişkilerde Şiddetin Öncü Göstergelerinin Farkedilmesi ve Önlenmesi İçin Çalışıyor başlıklı sosyal medya kampanyamız TSKF başkanımız Betül Elmasoğlu’nun 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yaptığı aydınlatıcı konuşma ile başladı. 16 gün boyunca farklı video klipler ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne dek süren Turuncu Günler boyunca, Avrupa Soroptimist Federasyonu’na (SIE) bağlı Soroptimist kulüpleri, sonu büyük ihtimalle fiziksel şiddete varacak zehirli (toksik) bir ilişkinin ilk tehlike çanları konusunda farkındalık yarattı.

Şiddetin hiçbir koşulda yaşanmaması gerektiğine ve bazı uyarıcı belirtilerin bilinmesiyle şiddet içeren ilişkilerden kaçınılabileceğine inanıyoruz. Psikolojik ve hatta fiziksel şiddetin öncü göstergeleri olan işaretlerden bazılarını aşağıda sıralıyoruz.

Aşırı İlgi Abartılı jestler yapmak, işlerin hemen ciddileşmesi konusunda ısrarcı olmak, bunaltıcı mesaj yağmuruna tutmak, telefon aramalarıyla baskı kurmak.

Kıskançlık Karşı cinsle konuşmayı yasaklamak, en ufak özel ayrıntıyı bile öğrenmek için zorlamak, kişisel sınırları aşmak.

Kontrol Telefonu, mesajları, e-postaları, sosyal medya hesaplarını izinsiz kontrol etmek, giyime ve davranışlara müdahale etmek, davetsiz veya habersiz ziyarete gelmek.

Yalnızlaştırma Arkadaşlar veya aile ile görüşmeyi engellemek, tüm boş zamanı almak, sosyal çevreyi kötülemek, onlara kötü davranmak.

Eleştiri Dış görünüş hakkında olumsuz yorumlar yapmak, becerileri küçümsemek, fikirlere değer ve saygı göstermemek, kişiliği sürekli sorgulamak.

Sabote Etme Israrlı yalanlarla şüphe etmeye yol açmak, ruhsal bir sorun olduğuna inandırmaya çalışmak, eşyaları saklayarak okula ya da işe gitmeyi engellemek.

Suçlama Her olumsuzluk için sorumlu tutmak, sorunlarından ötürü karşıdakini suçlamak, kişisel sorumluluklarını reddetmek.

Öfke Ruh halinin uçlarda gezinmesi, kontrol edilemeyen öfke patlamaları ile sorunlara aşırı tepki vermek, cinsel açıdan baskı yapmak, korkmaya neden olmak

      

Toksik bir ilişki içinde olduğumuzu fark ettiğimizde ne yapabiliriz?

Hemen harekete geçin! Yakın bir arkadaşınız veya güvendiğinizi bir kişiyle konuşun. Profesyonel destek almak için çeşitli sivil toplum kuruluşlarına başvurabilirsiniz.

Şiddetle Mücadele İçin Ruh Sağlığımız Önemli Kadınlar olarak maruz kaldığımız şiddetle mücadele edebilmek, yaşanan şiddet ortamında güçlü kalabilmek ve şiddet yaşanan yakın ilişkilerden kurtulabilmek için psikolojik olarak da dayanıklı olmalıyız. Yapılan bilimsel çalışmalar psikolojik sağlığımızı korumak için bazı önlemler alabileceğimizi ortaya koyuyor.

Ruh sağlığının günlük yaşantımıza etkisini bilirsek, manipülasyon ve grup davranışları da dahil olmak üzere çeşitli durumlara ilişkin farkındalığımızı artırabiliriz.  Arkadaşlarımızla, aile üyelerimizle ve/veya meslektaşlarımızla ilişkilerimizin temel çerçevesini belirleyen yedi temel prensip üzerinde düşünebiliriz.

İyimserlik sadece ruh halimizi iyileştirmekle kalmaz, zihinsel sağlığımızı da olumlu etkiler.

Çalışmalar iyimserliğin mutluluğu artırdığını, stresin daha iyi yönetimini sağladığını, hatta beden sağlığını da iyileştirdiğini göstermiştir! 1990 yılında tamamlanan çığır açan bir çalışma, iyimserliğin pozitif psikoloji uygulamaları yoluyla geliştirilebileceğini ortaya çıkarmıştır.

Özgüven Sağlam aile ve arkadaşlık bağları güçlü bir aidiyet duygusu getirir ve öz değeri artırır. Destekleyici aile üyeleri veya arkadaşlarla birlikte zaman geçirmek duygusal destek de sağlayabilir. Ruh sağlığı uzmanlarıyla konuşmak, sosyal kaygıyla mücadelede yardımcı olabilir.

Sınırlar Koymak Sınırlarımız hem fiziksel hem de zihinsel açıdan kişisel alanımızı korumayı sağlar. Gerek işte gerek özel yaşamımızda gerekse duygusal dünyamızda kendimizi iyi hissetmek için sınırlar koymak çok önemlidir. İlişkilerimizde bu sınırlar önemli bir rol oynar. Mutsuz, güvensiz veya duyulmamış hissetmek sınırlarımıza saygı duyulmadığının, zorlandığının veya aşıldığının işaretidir.

Öz Bakım Sağlığımızı bütünsel olarak ele alarak kendimizi daha iyi hissedebiliriz. Uzmanlar sağlıklı yaşamın iyi beslenme, kaliteli uyku ve egzersiz ile sağlanabileceğini bunun da ruh sağlığımızı olumlu yönde değiştirdiğini belirtiyorlar.

Suçluluk Duyma Sorumluluk üstlenmek ile kendini suçlamak arasında bazen ince çizgi vardır. Kendinizi suçlama eğilimi hissederseniz, bu olumsuz döngüyü kırmak için yardım alabilirsiniz.

Özsaygı Kendine inanmak hayatın zorluklarıyla özgüvenle ve yılmadan başa çıkmanın esas anahtarıdır. Bilim sağlam özsaygının yalnızca sosyal ilişkilerinizi geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda zihinsel ve fiziksel sağlığınız için de harikalar yarattığını göstermiştir. Benlik saygınızın az olduğunu düşünüyorsanız, şüphelerinizi aşmanıza yardımcı olabilecek kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Bilinçli Farkındalık Bilinçli farkındalık içinde yaşanılan anda tamamen mevcut olabilmektir. Anda kalabilmek ve anı yaşayabilmek amacıyla meditasyon yapmak rahatlamayı ve öz-şefkati artırarak kişisel farkındalığı yükseltir, stresi azaltır ve zihinsel sağlığı iyileştirir. Kendinize düzenli olarak zaman ayırmayı ihmal etmeyin.

 

KADINA YÖNELIK ŞİDDET İLE MÜCADELE 16 GÜNLÜK AKTİVİZM ÇALIŞMALARI  25 KASIM -10 ARALIK  2022

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi kadınlara yönelik şiddettir. Bu sorun kadının insan hakları sorunu olduğu kadar aynı zamanda toplumsal bir sorundur.

Sorunun temelinde yatan, toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ve eşitsizliğini giderme konusunda yapılan çalışmalara, şiddetin önlenmesine yönelik uygulanan yasalara ve yargılamalara rağmen, kadınların maruz kaldığı şiddet oranlarında yıllar içinde bir azalma meydana gelmemiştir.

Bu durum, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yapılan uygulamaların yetersizliğini açıkça ortaya koymaktadır. Çözüm için konu tüm boyutları ile ele alınmalı özellikle yasal mevzuatlar, uygulamaları ve yaptırımları yeniden değerlendirilmelidir.

Kadınların sıklıkla karşılaştığı aile içi şiddet ile ilgili önemli bir yasal güvence olan İstanbul sözleşmesinden çekilme kararından sonra, kadına yönelik şiddet vakalarındaki sayısal artış bu kararın da yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kız çocuklarının eğitime erişimlerindeki eşitsizlikler, kadınların iş bulmada karşılaştıkları güçlükler, politikaya ve karar alma süreçlerine çeşitli nedenlere bağlı olarak katılımlarının azlığı ve diğer toplumsal faktörler,  kadınların sosyo-ekonomik durumunu daha da kötüleştirmekte onları yoksullaştırmakta ve kırılgan hale getirmektedir.

Kadına yönelik şiddet eyleminin olumsuz sonuçları sadece şiddet gören kadını değil, aynı zamanda ailesini, çevresini ve sahip olduğu toplumsal yaşamını da etkileyen bir durumdur. Dolayısıyla kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur. Sorunun çözümü sadece kadınları değil tüm toplumu etkileyecektir. Bu nedenle toplumun tüm bireylerinin bu sorunu fark etmeleri, algılamaları ve çözümün bir parçası olmaları gerekmektedir.

Kadın ve kız çocukların yaşamlarını iyileştirmeyi amaç edinmiş ve bu yolda özverili çalışmalar yapan biz Soroptimistler, Kadına Yönelik Şiddettin önlenmesi için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü tarihleri arasındaki  Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm  kampanyası çerçevesinde ‘’Şiddettin Belirtilerini Gör Gözardı Etme’’ başlığı altında sosyal medya paylaşımları ile konu ile ilgili  toplantılar  düzenlendi. 

İlk toplantı 26 Kasım Cumartesi günü zoom üzerinden ‘’Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için Diyalog’’ konu başlığı ile yapıldı. Toplantıda  Prof. Dr. Serpil Salaçin ve Avukat Aslı Pasinler  kadına yönelik şiddet konusunda  görüş ve  bilgilerini paylaştılar.

İkinci toplantı  ise, 10 Aralık İnsan Hakları gününde yapılmıştır. Bu toplantıda ‘’Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesinde Sivil Toplum ve Baroların işbirlikleri konusu tartışılmıştır. 

Toplantı TSKF Balat Kültür Evinde hibrit olarak gerçekleşmiştir. Toplantıya İKKD Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, Av. Şükran Eroğlu ve TSKF Başkanı Sevil Koca konuşmacı olarak katılmışlardır. Toplantının moderatörlüğü Av. Hülya Kesim tarafından yapılmıştır.  

ADANA KULÜBÜ

Adana kulüp yönetimi olarak Büyükşehir Belediyesi desteği ile Adana İlimizin merkezi lokasyonlarından İstasyon binası, Büyüksaat, Belediye Binası ve Dilberler Sekisi Gençlik Köprüsü’nün 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında turuncu ışık ile aydınlatılması sağlanmıştır. TSKF tarafından gönderilen afişler Adana ili Seyhan ilçesine bağlı Seyhan Belediyesi’nin imkanları kısıtlı bölgelerde açılan bilgi evlerinde sergilenmiştir.

Ç.Ü. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Özarslan’ın “Dijital Şiddetle Başetme” konulu sunumu ile bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Seyhan Belediyesi’nin Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde, konusu “kadına şiddete hayır” olan, 62 ülkeden 394 çizer ile toplamda 1.040 karikatür arasından Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan karikatürlerin sergilendiği, karikatür sergisine katıldık.

ALSANCAK KULÜBÜ

Farkındalık yaratmak icin sosyal medya hesaplarımızda hergün paylaşımlar yaptık. Dostluk toplantımızı, turuncu giysi ve objelerle gerçekleştirdik. Mavi Bahçe Sivil Toplum Buluşmaları kapsamında, turuncu stant kurduk. Başkanımız Sabiha Polat, Egetem ve 5 Soroptimist Kulübü'nün 9 Aralık tarihinde düzenlediği “İnsan Hakları Günü” kutlamasına katıldı. 9 Aralık 2022’de düzenlediğimiz ZOOM etkinliğimize Prof. Kamuran Elbeyoğlu, Dr. Gülseren Ünsün Engin ve Dr. Zakira Hekmet “KADIN YAŞAMDIR” temalı konuşmaları ile katıldılar. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde düzenlediğimiz kahvaltı etkinliğimizde Av.İlke Erol ve Prof. Kamuran Elbeyoğlu söyleşiler yaptı.

ANITTEPE KULÜBÜ

26 Kasım 2022 tarihinde Başkent TEM’de düzenlediğimiz dostluk toplantımızda aramıza yeni katılan üyemiz Müge AKSOY’a rozetini üyemiz Servet MAŞLAK taktı. Üye kabul törenimizin sonunda pasta kesimi yapıldı. Dostluk toplantımızda TURUNCU GÜNLER kapsamında “Kadına Şiddete Hayır” dedik.

ANKARA KULÜBÜ

Ankara Soroptimist Kulübü “25 Kasım-10 Aralık Kadına Şiddete Yönelik Uluslararası Mücadele Günleri” Etkinlikleri için Ankara’nın değişik semtlerine “Turuncu Günler” afişleri asıldı. Kulübümüzün destekleriyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Sığınma Evinde kalan kadınlarımız için moral aktiviteler organize edildi. Bu bağlamda bir kahvaltı düzenlendi.

Ayrıca Beypazarı gezisi ile kadınlarımıza Ankara’nın bir ilçesinin tarihi ve kültürel yönleri tanıtıldı. Açık havada bir öğle yemeği yenildi. Beypazarı’nın alışveriş merkezinde vitrinlere turuncu posterler asıldı. Başkan Yasemin Kocaman özellikle kadın çalışanlara turuncu günleri anlattı ve farkındalığı artırmaya çalıştı.

ATAKÖY KULÜBÜ

25 Kasım - 10 Aralık tarihleri arası 16 Gün Aktivizm–Turuncu Günler kapsamında Ataköy Kulübü olarak kadına karşı şiddet konusu ile ilgili tepkiler pankartlar ile birlikte ifade edildi.

ANTAKYA KULÜBÜ

25 Kasım-10 Aralık arasında “Turuncu Günler” kapsamında;

  • 27 Kasım’da Antakya Atatürk Parkında üyelerimizle bir araya gelerek Turuncu renkte stand hazırladık ve halkımıza, “Şiddete Sessiz Kalma” yazılı rozetler taktık, magnetler dağıttık. Çocuklara kurabiye ikram ederek Turuncu renkte balonlar dağıttık.
  • Kadınlarımıza “KADES” Uygulamasını tanıttık.
  • Afişler ve pankartlar taşıyarak kahvehane ve kafeleri dolaşarak erkek vatandaşlarımızla farkındalık sohbetleri yaptık, eşlerine götürmek üzere Turuncu renkli çiçekler dağıttık, rozetler taktık.
  • Tüm esnafımıza, kuaför, restoran, kafe, hastane, eczane gibi insan sirkülasyonunun çok olduğu yerlere afişlerimizi astık.
  • İl genelinde ışıklı pano ve billboardlara görsellerimiz asıldı.
  • İl genelinde toplu taşıma araçlarına afişlerimiz asıldı.
  • 05 Aralık’ta, Dünya Kadın Hakları gününde, Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu Teknik Mesleki ve Anadolu Lisesinde günün anlamına uygun bir konferans gerçekleştirdik. Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat İhsan Yılmazlar “İnsan ve Çocuk Hakları” konulu sunumunun ardından kız öğrencilerimizle özel görüşerek sorularını cevapladı.
  • 06 Aralık’ta, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü vesilesiyle Hatay’daki STK, Odalar ve Siyasi Parti Kadın Temsilcilerini ağırlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş’ın davetine kulübümüzü temsilen Başkan Dr.Sonay Altunay Bayraktar ve Hatay Barosunu temsilen Kurucu Başkanımız Av. Oya Mıstıkoğlu katıldı. Başkanımız ve eşine rozetimizi taktık, destekleri için teşekkür ettik.
  • 09 Aralık’ta Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sn. Hikmet Çinçin’in STK Başkanlarını davet ettiği toplantıya Kulüp Başkanımız Sonay Altunay Bayraktar katıldı, rozetimizi taktık. ATSO Protokol Müdürü üyemiz Nükhet Karabacak ile birlikte, destekleri için başkanımıza teşekkür ettik.

BURSA KULÜBÜ

  • Federasyonun ortak etkinliği olan 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz TURUNCU GÜNLER için, Şiddetsiz İletişim- Akran Zorbalığı gibi, üyelerimizden Doç. Dr. Elif Sezgin ve Cansu CANDAN UĞUR farklı okullarda eğitimler düzenleyerek çevre bilinci ve duyarlığı artırmak istedik. Sosyal Medyada yayınlamak üzere farklı meslekten erkeklere, Kadına Şiddet hakkında söz hakkı vererek videolar çekildi. Bu videolarla erkeklerin pozitif düşünceleri paylaşılarak, farkındalık uyandırmaya çalıştık. Şiddete sesiz kalınmaması ve mutlaka 183 bildirilmesi gerektiği bilincini yaymak için kapı, pencerelere asılmak üzere 1000 adet el afişleri bastırdık, pek çok yere astık."Şiddeti Bildir, Yalnız Değilsin’’ oyma kalıp çıkarttırılarak asfalt, duvar gibi pek çok yere sıkıldı ve dikkat çekildiği görülmüştür.
  • Bursa Soroptimist Kulübü, her sene gerçekleştirdiği gibi bu yılda 3 ARALIK 2022 günü üyelerimizden Cansu CANDAN UĞUR’un sunduğu ‘’Bir Yaşam Biçimi Şiddetsiz İletişim’’ eğitimi düzenlemiştir. İçimizdeki olumluluğun ortaya çıkmasına izin veren eğitime, farklı okullardan öğretmenler, çocuklarla farklı alanlarda bir araya gelen eğitimciler ve anne- babalar katılmıştır. Kulüp olarak arzuladığımız, ‘’Yaşadığımız dünyada değişmesini istediğimiz değişimin, önce kendimizi değiştirmek’’ olduğunu kazandıra bilmek ve Dr.Marshall B. ROSENBERG’in geliştirdiği bu yaşam biçiminin okullarımızda ders olarak okutulma bilinç ve isteğine ulaşılması.

EMEK KULÜBÜ

“Turuncu Günler” etkinlikleri kapsamında Ankara LÖSEV’de geniş katılımlı toplantı düzenledik. Uzman Psikolog Derya Şen “Flört Şiddeti” konusunda sunum yaptı.

ETİLER KULÜBÜ

Turuncu günler kapsamında, İstanbul Soroptimist Kulübü ile ortaklaşa yaptığımız, Beylikdüzü, Avcılar ve Esenyurt kadın konseylerinden kadınlarla, Kolayca Etkinliğini gerçekleştirdik.

İÇEL KULÜBÜ

25 Kasım- 10 Aralık tarihleri arasındaki 16 Günlük Turuncu Günler Aktivizm kapsamında Soroptimist International tarafından hazırlanan, kadına yönelik şiddete farkındalık çekmek amaçlı afiş ve bilboardlarla Mersin donatıldı. Tarihi Taş Bina’yı turuncu ile aydınlattı, turuncu kumaşlar ile donattı ve Federasyonumuzun afişlerini astı. Ayrıca Federasyonumuzdan gelen görseller, şehrin en işlek noktalarında 10 ayrı noktada bilboardlara, 60 ayrı noktaya raketlere ve Belediye otobüslerine asıldı.

10 ARALIK 2022 Cumartesi günü Mersin Forum AVM’de stand açarak, 16 günlük Aktivizm Günlerinin kapanışını yaptık. Mezitli Soroptimist Kulübü ile beraber gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, kadınlara yönelik şiddetin farklı farklı tanımlarını vurgulayan el broşürlerini dağıttık.

İSTANBUL KULÜBÜ

  • 12.12.2022 tarihinde Cibalı yaşam evinde TURUNCU GÜNLER kapsamında 13 kadının katıldığı özel bir seminer çalışması yapıldı. ‘Aile Hukuku’ başlıklı seminerde üyelerimiz Seda Ülkü ve Aysegül Topdemir ve Sinem Bal görev aldı.
  • Turuncu Günler için toplantımıza turuncu renklerle katıldık.

İZMİR KULÜBÜ

KARŞIYAKA KULÜBÜ

Karşıyaka Soroptimist Kulübü olarak Dostluk Toplantımızda 16 günlük aktivizm “Turuncu Günler” kapsamındaki ilk etkinliğimizi üyelerimizin geniş katılımı ile gerçekleştirdik. Bu yılın teması seçilen “İlişkilerde Şiddetin Fark edilmesi ve Önlenmesi“ konulu afiş ve pankartlarımız ile 16 gün boyunca okullarda gençlerimize akran şiddeti -flört şiddeti ve topluma açık pek çok alanda aile içi şiddetin önlenmesi konularında farkındalık etkinliklerimiz devam etti. Konuğumuz uzman psikolojik danışman Tuğba Güreli “Yaşamda Ortaklık ve Bağlarımız” konulu çok etkileyici sunum gerçekleştirdi.

KARİKATÜR SERGİ AÇILIŞI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması'nda, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” temalı karikatürden uyarlanan mural çalışmanın ve yarışmadaki karikatürlerin sergisinin yer aldığı farkındalık alanı Üçyol Metro İstasyonu'nda açıldı. Etkinliğe kulübümüzü temsilen Yönetim Kurulu üyelerimiz Dilek Yardımoğlu ve Ferda Sağduyu katıldılar. Pankartlarımızla, açılışa katılan protokoldeki yetkililer ile birlikte resim çekilerek, sergiyi gezen ve metrodan geçen yurttaşların da ilgisini çekerek farkındalık yarattık.

SUZAN DİVRİK LİSESİ’NDE FLÖRT ŞİDDETİ SUNUMU

Karşıyaka Suzan Divrik Lisesi öğrencilerine SIE’nin bu yılki temasına uygun olarak bir seminer düzenledik. Psikolog Tuğba Güreli’nin ‘Yakın İlişkiler, Güven ve İletişim’ konulu interaktif sunumunu gençler ilgiyle izlediler. Öğretmenler ve üyelerimiz de sunumdan yararlandılar.

İZMİR’DE İYİLİK VAR

İzmir’de İyilik Var “Girişimciliğin İyilik Hali” teması ile gerçekleşen etkinliğe kulüp olarak katıldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi, STK’lar ve Üniversite temsilcilerinin; sosyal girişimciliği çeşitli atölye çalışmaları ile tartıştığı; Alternatif Yaşam Derneği’nin uluslararası faaliyetlerinin de paylaşıldığı çok verimli geçen etkinlikte Başkan Nurdan Koçlular ve Yönetim Kurulu üyesi Filiz Sefer, Federasyonumuz ve kulübümüzün faaliyetlerini tanıtan broşürlerimizle farkındalık yarattılar.

MAVİ BAHÇE ETKİNLİK

Bostanlı Mavi Bahçe Çarşısı Kent Merkezi’nde yapılan Sivil Toplum Kuruluşları Tanıtım etkinliğinde tüm üyelerimiz Turuncu tişörtlerimizi giydik ve turuncu eldivenlerimizle vatandaşlara broşür dağıttık.

5 ARALIK YÜRÜYÜŞ

5 Aralık Türk Kadınlarına Seçme ve Seçilme hakkı tanınmasının 88. Yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önderliğindeki “Cumhuriyetimiz Kadınlarla Güçleniyor” yürüyüşünde Karşıyaka Soroptimist Kulübü olarak yer aldık.

AFİŞLERİMİZ HERYERDE

TSKF tarafından hazırlanan afişlere İzmir’deki beş Kulübün logoları da eklenerek tasarlanan el broşürleri üyelerimizin çabaları ile çok çeşitli alanlarda vitrinlere, panolara asıldı. Özellikle erkek egemen işyerleri, fabrikalar, atölyeler ile kafe ve çarşı içi dükkanlara asılmasına gayret ettik.

KONYA KULÜBÜ

  • Turuncu Günler Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Farkındalık oluşturma amacıyla konuşmacılar ve katılımcıların desteğiyle Turuncu Günler etkinliğimizi gerçekleştirdik.
  • Konya Gençlik Spor İl Müdürlüğü Meram Gödene Gençlik Merkezinde kadınlarımız ve çocuklarımız için “Kadına Karşı Şiddet ile Mücadele ve Sağlıklı Yaşam” konulu eğitim yapılmıştır.

KORDON KULÜBÜ

  • Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen, çeşitli kademelerden öğretim görevlilerinin yanı sıra ÇODEM, İDUKAD, SİMKAD, Buca Ceza İnfaz Kurumu Yöneticileri, İl Emniyet ve Asayiş Şube Yöneticileri vb. birçok kurum ve kuruluştan yetkililerin yer aldığı “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü Kapsamında Çalıştay”’ a katıldık.
  • Kasım 2022 Dostluk Toplantımızda Turuncu Günler kapsamındaki kulüp etkinliğimiz bursiyerlerimiz ve kız kardeşlerimizin katılımı ile gerçekleşti.
  • İzmir’de çeşitli dükkân ve işyerlerine TSKF tarafından gönderilen afişler asıldı, el ilanları bırakıldı. Evlere servis yapan işyerlerinin her gönderimde el ilanlarımızı da iletmeleri sağlandı.
  • Kulüp başkanımız Özlem Tekşen Arslan’ın işyerinde, forklift operatörü, operasyon yetkilisi, depo sorumlusu v.b. görevlerde çalışan kişilerle farkındalık videoları çekilerek sosyal medyada yayımlandı.
  • Buca Gediz Mahallesi Cemal Yetkiner Eğitim Salonu’nda, Çağdaş Drama Derneği İzmir Şubesi eğitmenleri Mine Özbek ve Ayşegül Eroler liderliğinde katılım sağlayan16 kadına yönelik “Kadına Şiddetin İşaretlerini Gör, Göz Ardı Etme” temalı yaratıcı drama çalışması yapılarak farkındalık edinmeleri sağlandı.
  • 2. Mavibahçe Sivil Toplum Kuruluşları Buluşmasında Mavibahçe Alışveriş Merkezi’nde açtığımız standımızda kulübümüzü, soroptimistliği, çalışmalarımızı ve kadına karşı şiddetle mücadele için yaptıklarımızı anlatıldı.
  • 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türkiye’de Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verildiği Gün adına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen “Cumhuriyetimiz Kadınlarla Güçleniyor yürüyüşünde İzmir’deki diğer Soroptimist Kulüpleri ve kadın kuruluşları ile yerimizi aldık.
  • Pilot okulumuz Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 9. ve 10. sınıflardan toplam 150 öğrenciye, Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi üyeleri Psikolog Büşra Olkun, Selin Boyacılar ve İyem Çiftci tarafından “Akran Zorbalığı ve Flört Şiddeti” konulu seminer verildi.
  • 10 Aralık Insan Hakları ve Dünya Soroptimistlik Günü’nde, İzmir’deki 5 Soroptimist Kulübü ve Egetem’ın ortak etkinliğinde, Cemal Yetkiner Eğitim Merkezi bursiyerleri ile öğle yemeğinde buluştuk. Değerli Kız kardeşlerimiz Psikolog Prof.Dr. Benal İnceer’ın “Renklerin Psikoloji” ve Avukat İlke Erol’un “Kadının İnsan Hakları” konulu sunumları ilgi ile izlendi.

MARMARA KULÜBÜ

TURUNCU ÇİZGİMİZ: Toksik ilişkiler

Marmara Soroptimist Kulübü olarak 25 Kasım-10 Aralık Turuncu Günler kapsamında, 2022 şiddet temalarından olan “Toksik İlişkiler”i, devam eden Turuncu Çizgimiz projesi içeriğinde değerlendirdik. Amacımız, Toksik İlişkilerin detaylı tanımını yaparak kadın ve kızlarımızı bilinçlendirmek idi.

Bu noktadan hareketle, Toksik İlişkilerin sağlığımızı nasıl etkilediği, belirtilerini nasıl saptayabileceğimiz, iş yerinde, aile içinde, MEZİTLİ KULÜBÜ arkadaşlarımızla ilişkilerde toksik durumu nasıl belirleyebileceğimiz anlatıldı ve kendimizi nasıl korumamız gerektiği irdelendi. 30-slayt içeren sunum kulüp üyeleri-üyelerin çevresi, Türkiye ünyonunda bulunan kulüplerle network oluşturularak 16 gün sosyal medyada paylaşıldı. Projenin ilk tanıtımı Balat Kültür Evinde, kulüp toplantısında üyelerle yüzyüze yapıldı. Turuncu şemsiyelerünyonumuzun posterleri, takılarla Balat halkına yöneltildi. Bu proje ile kendimizin bile fark edemediği ya da etmediği, göz ardı ettiği birçok ilişkinin toksik nitelikte olduğunu anladık.

MEZİTLİ KULÜBÜ

  • 21 Kasım akşamı Divan otelde Rotary kulüpleri ile ortak ekonomist Murat Sağman’ı ağırladık. Hem güncel ekonomi bilgilerimizi yeniledik, hem de 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününe dikkat çektik.
  • 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü tarihleri arası toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı dikkat çekmek için 16 Günlük Aktivizm çerçevesinde şehrimizin birçok yerinde bilbordlara ve Forum AVM ye afişler astık ve Mersin Devlet Opera Binası Kültür Merkezi’ni turuncu ışıklar ile aydınlattık.
  • 3 Aralık’da Mersin Devlet Opera Balesi’nin düzenlemiş olduğu Aşk Aryaları konserinde üyemiz Işıl Azaz'ın da soprano sanatçı olduğu konsere katıldık, sanatçılara turuncu çiçekler takdim ederek farkındalık yarattık.
  • 10 Aralık Turuncu Günler kapanışı ve İnsan Hakları Günü nedeni ile Forum AVM’de stand açarak broşürler dağıttık..

ORAN KULÜBÜ

Oran Soroptimist Kulübü’nün Kasım dostluk toplantısını 28 Kasım 2022 gerçekleştirdik. 25 Kasım 10 Aralık arasında 16 Günlük Aktivizm Turuncu günler kapsamında Kadına Şiddette Yönelik konularda Oran Kulübü üyemiz Av. Meral ERDOĞAN bizleri aydınlattı. Toplantıya Oran Soroptimist Kulübünün Üyelerimiz, TSKF 2. Başkan Ilgın ATALAY, Emek Kulübü Başkanı Nesrin ANIL, Ankara Kulübü Üyesi Neşe Altınsoy katılmıştır

PENDİK KULÜBÜ

Pendik Soroptimist Kulübü’nden; Dr. Süheyla Ayşe Mutlu, 7 Aralık 2022’de Acıbadem Kadıköy Hastanesi Hekimler Toplantısı’nda “Şiddetin Belirtilerini Gör, Göz Ardı Etme” başlıklı, hekimlerin bilgi ve farkındalıklarını artıran seminer gerçekleştirmiştir. Kadın doğum bölümünün turuncu kıyafet ve aksesuarlarla katılımı sağlanarak dikkat çekilmiştir.

Avukat Lale Kaplan ve Ataşehir Kadın ve Aile Müdürlüğü’nden psikolog Fatoş Kınay, 8 Aralık 2022’de Ataşehir Belediyesi Ferhatpaşa Bilim ve Sanat Merkezi kursiyerlerine ve çalışanlarına “Şiddetin Belirtilerini Gör, Göz Ardı Etme” başlıklı seminer gerçekleştirmiştir. Seminerde şiddet türleri, kadına yönelik şiddet ve hukuki haklar ile bilgilendirmelerin yanı sıra şiddete maruz kalındığında başvurulabilecek hatlar ve merkezler hakkında da bilgiler aktarılmıştır. KADES uygulaması da anlatılarak telefonlarına yüklemeleri sağlanmıştır. Baro’nun hazırladığı bilgilendirme kitapçıkları ve şiddet türlerini anlatan bilgi kartları dağıtılmıştır.

Avukat Z. Emine Şener, 10 Aralık 2022’de TSKF Balat Kültür Evi’nde kulüp kız kardeşlerimize ve Balat annelerine “İnsan ve Kadın Hakları” başlıklı seminer gerçekleştirmiştir. Seminerde insan ve kadın haklarının dünya ve Türkiye’deki tarihi gelişimi, Türk hukukundaki yasal gelişimler ve güncel hukuki haklar konularında derinlemesine bilgiler aktarılmış, katılımcıların interaktif katkılarıyla konu zenginleştirilmiştir. Kız kardeşlerimiz turuncu kıyafet ve aksesuarlarla katılım sağlayarak dikkat çekmiştir.

25 Kasım- 10 Aralık Aktivizm Günleri

  • 16 Günlük Aktivizm kapsamında TSKF tarafından iletilen bildiri, duyuru ve görseller hem Pendik Kulübü’nün sosyal medya hesaplarında (Instagram: @soroptimistpendik / Facebook: Soroptimist Club Pendik) hem de üyelerinin sosyal medya hesaplarında ilgili hashtag’ler kullanılarak paylaşılmıştır.
  • Bu konuda hazırlanmış posterler yaya trafiğinin yoğun olduğu Ataşehir Belediye’sinin kadın dayanışma ve toplumsal cinsiyet merkezi, engelli evi, emekli evi ve ataevlerine, Kadıköy Belediyesi Prof. Kriton Curi gönüllü evine, diğer işyerleri, kuaför, han girişi vb. yerlere Pendik Kulübü üyeleri asılmıştır. İstanbul’da Ataşehir, Kadıköy, Ümraniye, Tuzla, Gebze, Levent, Acıbadem, Eminönü, Bağcılar, Maltepe, Kavacık, Sirkeci, Üsküdar, Çekmeköy ile Kocaeli ve Yalova’da 29 noktada farkındalık için yer almıştır.
  • 26 Kasım 2022’de Pendik Kulübü’nden Nilgün Kıvırcık’ın moderatörlüğünde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için Diyalog toplantısına Pendik Kulübü’nden Neslihan Kazancı, Sibel Şardan ve Süheyla Ayşe Mutlu ile bursiyer Irmak Su Ezber katılmıştır.
  • 10 Aralık 2022’de düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Sivil Toplum ve Baroların İşbirlikleri” toplantısına Pendik Kulübü’nden İlknur Baltacı, M. Ümit Durlanık, Nilgün Kıvırcık, Pınar Aytimur ve Safire Türker katılmıştır.

SEYHAN KULÜBÜ

25 KASIM 2022

Seyhan Soroptimist Kulübü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında Adana İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği ile birlikte Yüreğir Belediyesi Mevlana Kültür Evi’ndeki kursiyer kadınlara KADES nedir nasıl ve niçin kullanılır? konulu barkovizyonda KADES eğitimi verdi. Kulüp üyesi avukatlar eşliğinde şiddete uğrayan kadınlara, hakları ve izlemesi gereken yollar hakkında bilgiler verdi. Turuncu günlere özel yapılan şallar etkinliğe katılım gösteren kadınlara hediye edildi.

ŞİŞLİ KULÜBÜ

Turuncu güler kapsamında da Kadına Karşı şiddete hayır dedik.

TARSUS ŞELALE KULÜBÜ

Kulüp evimizde, "Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm" kampanyamız dahilinde, ilçemiz öğretmenlerinin katılımıyla Psikolog Dila Aslan yönetiminde atölye çalışması düzenledik. Atölye çalışması içeriğinde şiddet türlerini tanıdık ve tanımladık. BASIC PH yöntemi ile sorunlarla nasıl başedeceğimiz ile ilgili bilgilendirme sonrası bireysel çalışmalarımızı deneyimledik.24 Kasım Öğretmenler Günü olması sebebi ile Turuncu Günler Kapsamında öğretmenlerimizle beraber etkinliğimizi gerçekleştirerek konunun veli ve öğrencilere de emin ellerde duyurulacağına inanıyoruz.

ULUDAĞ KULÜBÜ

2022 TURUNCU GÜNLER AKTIVIZM GÜNLERI KAPSAMINDA;

23/ Kasım günü, Yeşim Tekstil işbirliğiyle yıllardır sürdürdüğümüz Kelebeğin Dünyası projemiz kapsamında, konuğumuz Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Sosyal İçerme Uzmanı Burcu Üzümcüler Karapınar Mahallesi’nde ikamet eden kadınlarla bir araya geldi. “Kadın Dayanışması Yaşatır” başlıklı söyleşisinde Burcu Üzümcüler, Şiddet ve Şiddet Türleri, Şiddet Döngüsü, Şiddet Gören Kişi ile Görüşme Teknikleri, Aile İçi Şiddet konularında bilgilendirmeler yaptı.

KADINA YÖNELIK ŞİDDET İLE MÜCADELE 16 GÜNLÜK AKTİVİZM ÇALIŞMALARI  25 KASIM -10 ARALIK  2021

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi kadınlara yönelik şiddettir. Bu sorun kadının insan hakları sorunu olduğu kadar aynı zamanda toplumsal bir sorundur.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü tarihleri arasındaki  Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm  kampanyası çerçevesinde yerel toplumlarda kadına karşı her türlü şiddet sorununa dikkat çeken etkinlikler düzenlenmiş, sorunu görünür kılmak, ‘Şiddete Hayır’ demek için çalışmalar yapılmıştır.

  • 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü: Balat Kültür Evi Kadın Çalıştayı
  • 10 Aralık İnsan Hakları Günü: Kadın ve İnsan Hakları Paneli
  • Kulüpler tarafından bulundukları şehirdeki önemli il ve tarihi binaların turuncu ışıklandırılmıştır
  • TOPLUMSAL ALANDA ÇALIŞMA: ‘’Şiddete Sessiz Kalma’’ ortak sloganı ile kadın cinayetlerini dikkate alan, bazı rakamlar vb. verilerek motto ile bir görsel hazırlanarak kamusal alanda paylaşılmıştır.