Proje Odağı: Sağlık
Meme kanseri, kadın kanserleri arasında en sık görülen kanser türüdür. Kadın ve genç kızlarda oluşturulacak farkındalık bilinci ile hastalığın erken tanı ve tedavisi mümkündür. Bu projede kadınların, hastalığın erken tanısı ile ilgili yanlış bilgi ve korkuları ortadan kaldırılarak, risk gurubunda olan ve olmayan tüm kadınların tarama programlarına katılması teşvik edildi.
Projenin amacı, kısa bir anket ile risk grubunda bulunan kadınların bilgi ve tespitini yaygınlaştırarak kadın ve genç kızlarda, meme hastalığı ve kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Kadınlarda ve genç kızlarda meme hastalığı ve kanseri konusunda farkındalık, hastalığın erken tanı ve tedavisine ulaşmak için çok önemlidir.
Kadınlar genellikle erken teşhis yöntemleriyle ilgili yanlış bilgilerden dolayı erken teşhise başvurmaktan korkarlar. Meme hastalığı ve meme kanseri belirti ve bulguları hakkında bilgi sahibi olmaları ve meme kanseri risk faktörlerini öğrenmeleri gerekmektedir. Proje süresince meme kanseri risk faktörlerine sahip kadınları tespit etmek için kısa bir anket uygulandı ve ulusal meme kanseri tarama programlarına katılmaları teşvik edildi.
Kırsal alanda yaşayan kadın ve genç kızlar, TSKF’ye bağlı toplum eğitim merkezlerindeki kursiyerler ve kadın mahkumlar hedef kitle olarak belirlendi.
Meme kanserini simgeleyen pembe kurdele, projenin sembolü olarak seçildi ve dağıtıldı. Proje koordinatörü tarafından tasarlanan broşürde, meme anatomisi, meme hastalıkları ve meme kanseri, risk faktörleri, mamografi ve diğer görüntüleme teknikleri, kişinin kendi kendine meme muayenesi hakkında bilgiler yer aldı. Tüm konferanslarda ortak eğitim slaytları kullanıldı ve öncesinde eğitmenlere bu konuda eğitimler verildi. Konferanslarda, kısa meme anatomisi, meme hastalıkları, meme kanseri belirtileri, meme kanseri risk faktörleri, mamografi, ultrason ve MR gibi tanılar, tedavi seçenekleri ve kendi kendine meme muayenesi anlatıldı. Nisan 2018, Kanser Farkındalık Haftası'nda TSKF’ye bağlı 33 Soroptimist Kulübü tarafından, 13 ilde 22 konferans gerçekleştirildi. Bu konferanslara 1216 kadın ve genç kız katıldı. Konferansların ardından katılımcılara meme kanseri riski taşıyan kadınları belirlemek amacıyla mini anket gerçekleştirildi. Proje sonunda katılımcılar meme hastalıkları ve kanser hakkında çok iyi bilgilendirildi ve meme taramasına katılma cesareti gösterdi.