Kıvılcım Projesi

PROJE ODAĞI: EĞİTİM

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’na bağlı 35 Soroptimist  kulübü bursiyerlerine koçluk programı uygulandı. Bir kıvılcım olan genç kızların birer alev olup topluma hizmet etmelerini arzu ettik ve bu nedenle projenin adı “Kıvılcım” olarak belirledik.

Başlangıçta ICF Türkiye ile taleplerimiz ve hedeflerimiz hakkında görüşüldü ve hedef kitle olarak üniversitenin son sınıfında okuyan istekli öğrencileri belirlendi.

Gençlerin hedeflerine kolaylıkla ilerlemeleri ve başarıya ulaşmalarına yardımcı olmak için güvenli ve gerçekçi yollar oluşturulması amaçlandi. 
Bu projede genç kızlara, kendilerine güvenlerini arttırma, kişilerle ilişkilerini ve  kariyerlerini geliştirme yöntemleri anlatıldı ve aile içinde, işyerinde ve toplum içerisinde birey olarak daha mutlu ve daha dengeli yetişmelerine yardımcı olundu.

Kendilerinin, içinde bulundukları koşulları anlamaları, problemlerini çözebilmeleri, hedef ve hayallerine doğru ilerlemeleri için onlara destek sunuldu. Bu program ile kariyer hedeflerine ulaşmak için yetkinliklerini anladılar ve kendi farkındalıklarını geliştirdiler. 

Takım çalışması ile ilgili iki interaktif çalıştay yapıldı ve takım üyesi olmayı ve başarıya ulaşmak için önemini öğrendiler. Dört bireysel görüşme gerçekleştirildi ve koçlar onların güçlü yanlarını keşfetmelerini, özgüvenlerini ve hayatta başarılı olma motivasyonlarını artırmalarını sağladı. Gelecekteki iş ve sosyal hayatlarına dair daha net ve yeni bir bakış açısı kazandılar. Genç kızlar, hayatlarının kalıcı ve güçlü aktörleri olmaları için koçluk faaliyetleri ile güçlendirildi. Proje sonunda öğrencilere sertifikalarını verildi. Sertifikaları, iş hayatlarına referans olacağı düşünülerek CV’lerine eklediler.

2019 yılında bir, 2020 yılında iki dönem olmak üzere üç dönem olarak yürütüldü. Türkiye genelinde toplam 89 bursiyere ulaşıldı. Programı mutlu bir şekilde bitiren ve başarılı olarak değerlendiren bursiyerlerin tavsiyeleri üzerine projenin devam ettirilmesine karar verildi. 2021 yılında, 49 bursiyer ile dördüncü dönem Kıvılcım Koçluk programı yürütüldü ve projeden yararlanan genç kız sayısı 138 oldu.

2021 yılında SIE Avrupa tarafından En İyi Uygulama Ünyon projesi olarak seçilmiştir.