Kadının Ekonomik Güçlendirilmesi
Amaç:
TSKF Kadının Ekonomik Güçlendirilmesi Çalışma grubumuzun amacı; Daha fazla kadının iş hayatında yer almasını sağlamak için bu konuda farkındalık yaratmak ve kadının iş hayatındaki rolünü, etki alanını ve şartlarını güçlendirmek.
Tüm bu çalışmaları yaparken çeşitli kurumlarla işbirlikleri yaparak, iş dünyasında Soroptimistlik ile ilgili de bir farkındalık yaratmak.
TSKF Yönetim Kurulu Temsilcileri:
TSKF 2023-26 Dönemi
F. Aliye Ezgi, TSKF Saymanı-Uludağ Kulübü
Koordinatör:
TSKF 2023-26 Dönemi
Dilek Cesur, Uludağ Kulübü
Üyeler:
TSKF 2023-26 Dönemi
Nurdan Koçlular, Karşıyaka Kulübü
Fatoş Yüksel, Seyhan Kulübü
Melek Sözkesen, Denizli Kulübü
Sevda Solak, Moda Kulübü
Amaç
TSKF Kadının Ekonomik Güçlendirilmesi Çalışma grubumuzun amacı; kadın ve genç kızların hayatlarına dokunacak, iyileştirmeye ve ekonomik güçlenmesine yardımcı olacak, kolay uygulanabilir ve sürdürülebilir proje/aktivite önerilerini kulüplerimize sunmaktır. TSKF 2021-2023 Dönemi “Eğit-Donat-Fırsat Yarat Projesi” kapsamında, Federasyonumuzun Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte, Soroptimist çalışma ve hizmet alanından biri olan Ekonomik Güçlenme odağında planlanan ve geliştirilen projelerin duyurulması, yürütmesi ve beraberinde takibi de çalışma grubumuz tarafından yapılmaktadır. Çalışma Grubumuz, kulüplere sunulmak üzere, kadının ekonomik güçlenmesini sağlayacak, 15 ayrı konuda proje ve aktivite örnekleri ile ilgili bir sunum hazırlayarak Kulüplerimize sunmuştur.
TSKF Yönetim Kurulu Temsilcileri:
TSKF 2021-23 Dönemi
Meral Sevim, TSKF Sekreteri
Filiz Yayla, TSKF Program Ekibi
Nurgül Duran, TSKF Savunuculuk Ekibi
Başkan:
TSKF 2021-23 Dönemi
Sembol Tarhan, Mezitli Kulübü
Üyeler:
TSKF 2021-23 Dönemi
Adalet İnanç, Ataköy Kulübü
Elif Ovalı, Antakya Kulübü
Mukadder Özden, İzmir Kulübü
Nurdan Erbuğ, Boğaziçi Kulübü
Online Hazır Giyim Kalıpçılık Kursu
Odak Alanı: Organize Hazır Giyim ve Üretim Sektörüne kalıpçılık konusunda, uygun alanlarda çalışabilecek eğitimli eleman yetiştirmek.
Tarihi: 01 Mart 2022-30 Nisan 2022
Amacı: Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ‘’Eğit Donat Fırsat Yarat” Projesi kapsamında, Meslek Edindirme/Geliştirme Eğitimleri planlanmış ve 01 Mart- 30 Nisan tarihleri arasında, 25 kursiyere, 2 ay süren çevrimiçi “Hazır Giyim Kalıpçılık Kursu" gurup üyemiz Mukadder Özden tarafından verilmiştir.
Etkinlikler: Çevrim içi verilen kurslarımızı desteklemek üzere 2 toplantı düzenlenmiştir. Kursiyerlerlerin ve Soroptimistlerin katılımı sağlanmıştır.
• 28 Nisan 2022, Boğaziçi Kulübü Üyesi Ayşe Nahide Çakıroğlu, "Moda ve Hazır Giyimin Tarihçesi "
• 25 Mayıs 2022, Barbaros Şansal, "Makasını Köreltme"
*15 Ekim 2022 tarihinde TSKF Genel Kurulunda kursiyerlerin aldıkları eğitimi sonunda ürettikleri ürünler sergilenmiştir.
Ön Muhasebe Kursu
Amacı: Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, tüm sektörlerde yetişmiş ve tecrübeli ön muhasebe elemanlarına ihtiyaç duyulmakta ve yeterli iş gücü sağlanamamaktadır. Bu sebeple; Federasyonumuz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Teofarm Atölye ve Antakya Soroptimist Kulübü işbirliği ile Ön Muhasebe Kursu açmıştır.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu “Eğit Donat Fırsat Yarat Projesi” kapsamında Hatay’ın pilot bölge seçildiği, 18 Temmuz’da başlayıp 19 Ağustos’ta sona eren Ön Muhasebe Kursu, 1 Ekim’ de yapılan sertifika töreni ile sona ermiştir.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu, Antakya Soroptimist Kulübü, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Teofarm Atölye işbirliği ile gerçekleştirilen kursun eğitimleri,Murat Alaş, Elif Ovalı, Duygu Babat tarafından verilmiştir. Koordinasyonunda Teofarm Atölye İş Geliştirme Uzmanı Begüm Birvural görev almıştır. Temmuz- Ağustos ayı boyunca tüm kursiyerler “gençlerin iyi olma hali” ile ilgili olarak Teofarm’da tüm atölyelere ücretsiz olarak katılmıştır.
Ön muhasebe kursu 8 kadın katılımcı ile başlamıştır. Kurs bitiminde ise kursa katılan 4 kadın, yeni görev yerlerinde ön muhasebe elemanı olarak işe başlamışlardır.
Kadın Kaynakçılık Kursu
Odak Alanı: Ekonomik güçlenme/ Meslek edindirme kursları
Tarihi: 01 Haziran 2022 Kadıköy Belediyesi ile ön protokol yapılmıştır.
Amacı: "Eğit-Donat-Fırsat Yarat" projesi kapsamında; kadınların daha az istihdam edildikleri, erkek egemen mesleği gurupları olarak kabul edilen alanlarda, kadının var olduğunu ve bu alanlarda da çalışabileceklerini göstermek, istihdama yönelik kurslar açarak cam tavanları kırmak.
Kadınların kaynakçılık gibi teknik alanlarda istihdam edilmesi, cinsiyet eşitliği açısından önemli bir adımdır. Bu, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını artırır ve toplumsal cinsiyet normlarını dönüştürebilir.
Kadınların kaynakçılık gibi mesleklerde çalışması, çeşitlilik ve farklı bakış açıları getirir. Bu da yenilikçilik ve verimlilik artışına katkıda bulunabilir.
Kadınların istihdam edilmesi, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini destekler. Kadınların ekonomiye katkıda bulunmasıyla ülke gelirleri artabilir.
Kısacası, kadın kaynakçı istihdamı, ekonomik büyümeyi teşvik eden, cinsiyet eşitliğini sağlayan ve iş gücüne değerli bir katkı sunan bir faktördür.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu, kadın iş gücününün artırılması ve toplumsal cinsiyet kalıp yargıların kırılmasına destek olmak amacıyla Kadıköy Belediyesi, Gedik Eğitim Vakfı ve TSKF işbirliğinde yapılan protokol çerçevesinde Gedik Eğitim Vakfı’nda kadın Kaynakçı kursu açılmıştır.
Kursa ilk etapta 8 kadın başvuru yapmış ve kursu başarı ile tamamlamışlardır. Kurs süresince gerek malzeme gerek eğitici gerekse fiziksel koşullarının kullanımda Gedik Eğitim Vakfı her türlü desteği vermiştir. Kadıköy Belediyesi projeye duyuruya çıkarak bu kursa katılmak isteyenlerin kursa erişimlerini sağlamıştır. TSKF Kadının Ekonomik Güçlenmesi çalışma grubu ise projenin tüm alt yapısı hazırlayarak projenin başarı ile tamamlanmasını sağlamıştır. Kadın Kaynakçıların, titiz çalışmaları bu sektörde daha çok aranılır olmalarına sebep olmuştur. Kurs bitiminde ise kadınlara kısa bir süre içinde iş olanakları sunulmuştur.