Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi “Batı Balkanlar ve Türkiye’ye Yönelik Yatay Destek Ortak Programı 2019-2022” çerçevesinde, Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi kapsamında, 15 bin Euro mali destek almaya hak kazanan KOLAYCA (EASILY) projesi 10 Nisan-10 Aralık 2022 arasında hayata geçirildi.
TSKF Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu tarafından geliştirilen KOLAYCA projesi ile imkanları kısıtlı kadınların temel hukuk okuryazarlığını artırmayı, adli yardım ve destek yollarını anlatarak ve yasal haklarını kullanmalarını teşvik ederek adalete erişimlerini desteklemeyi hedefledik. Böylece Türkiye'de kadın haklarına yönelik aktif ve pasif ihlallerin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçladık.
KOLAYCA projesi ile üç ana temaya odaklandık; (1) kadın hakları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, (2) kadınların ekonomik hakları (3) aile hukuku. Bu konuları, kadınların duygu, düşünce ve yaşantılarını görselleştiren ve katılımcıların içeriği içselleştirmelerini kolaylaştıran etkileşimli el işleriyle birleştirerek, 4 farklı eğitim uygulaması geliştirdik. Böylece hukuki bilgileri kadınların kendilerini rahat hissedecekleri bir eğitim ortamında aktarabildik.
Renkli, eğlenceli, etkileşimli eğitimlerimizi, 110 kişilik yürütme kurulumuz ve 31 TSKF bileşeninin katılımıyla Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin ve Karadeniz Ereğli’de, toplamda 1224 kişinin katılımıyla gerçekleştirdik ve 800 kadına ulaştık.
Buz kırıcı olarak kullandığımız el işleri kadınların duygu, düşünce ve yaşantılarını da görselleştirdiğinden eğitim içeriğindeki haklarını talep etmeye içtenlikle ikna olmalarını sağladı, onlara temel hukuk okuryazarlığı kazandırdı. Aynı zamanda, proje sonunda açtığımız sergide sonuçlarını paylaştığımız görsel anketi gerçekleştirmemizi de mümkün kıldı.
Yüz yüze uygulamalardaki elişi çalışmalarını toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirici bir unsur olarak kullanmamayı da başardık. Temel yola çıkış noktamızın “kadınlar elişi yapar” değil, kadınlar yüzyıllardır yapageldikleri elişleri kadar kolayca haklarını da arayabilirler olduğunu katılımcılarla paylaştık.
Boncuk Boncuk Hayatlar: Hak nedir, temel hak ve özgürlükler, kadının insan hakları, yaşam hakkı, vatandaşlık hakları konularını ele alırken katılımcılardan hayatlarını 100 boncukla ifade etmelerini istedik.
Yaşam Örtüsü: Kadın hakları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet hakkında konuştuğumuz bu oturumda kadınlar kendilerini evlerindene kadar güvende hissettiklerini etaminlere işlediler.
İlmekler Çözülürse: Aile hukuku, boşanma ve Nafaka konularının ele alındığı bu eğitimde, kadınların düşüncelerini ilmek ilmek aktardığı motiflerle çok etkileyici bir örtü oluşturduk.
Geçim Günlüğü: Kadınları ekonomik haklarına ilişkin bilgilendirdiğimiz bu oturumda katılımcılar geçim durumları ile ücretli ve ücretsiz çalıştıkları günleri aylık takvim sayfalarına aktardılar.
Proje lansmanı 7 Eylül’de Mersin'de yapıldı. Açılışa Avrupa Konseyi, Mersin Barosu, Belediyeler, STK temsilcileri ve TSKF Yönetim Kurulu başkanı ve üyelerinden oluşan 80 kişi katıldı.
Değerlendirme Toplantısı 5 Kasım’da Kağıthane HEM’de yapıldı. Avrupa Konseyi adına Volkan Deli, TSKF adına Sevil Koca, proje yönetimi adına Ilgın Atalay ve Gül Üstün, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi adına Av. Handenur Dayıca, Buca Belediyesi Cemal Yetginer Merkezi adına Fevziye Meletli, yararlanıcılar adına Adana’dan Ayşegül Cingöz ve Hayat Yılmaz, İzmir’den Nurgül Pekin, Ankara’dan Gamze Altun ve Meryem Gümüş ve İstanbul’dan Kezban Şahan konuştular. KOLAYCA projesini gerçekleştiren Soroptimist kulüplerinden temsilcilerin de hazır bulunduğu toplantıya 50 kişi katıldı. Aynı gün, 65 uygulamalı eğitim sırasında üretilen 2249 parça işi (652 kolye, 580 etamin, 547 motif ve 470 geçim günlüğü) içeren serginin açılışı da yapıldı.
KOLAYCA kapsamında ulaştığımız imkanları kısıtlı kadınlara temel yasal haklarını ve bunları nasıl kullanacaklarını anlattık, adli yardım ve adli destek hizmetleri de dahil olmak üzere mevcut yasal yollar ve hizmetler hakkında farkındalık ve bilgilerini artırdık. “Hak nedir ve nasıl aranır?”, “Ücretsiz adli yardım ve destek hizmetlerine nasıl erişilir?”, “Baro nedir, nerededir?“ öğrendiler.
SOSYAL MEDYA KAMPANYASI
KOLAYCA projesiyle yüzbinlerce kadına sosyal medya aracılığı ile ulaşarak temel insan hakları ile ücretsiz adli yardım ve destek konusunda farkındalık artışı yarattık. Kampanyamızla 800 bin etkileşim yaratıp, 400 bini aşkın tekil kullanıcıya eriştik. Yoğun sosyal medya kullanımıyla hedef kitlemizi genişlettik ve derinleştirdik, tanınırlık ve bilinirliğimizi artırdık.
Web Sayfası: http://kolayca.soroptimistturkiye.org
Blog Yazıları:https://kolayca.soroptimistturkiye.org/blog/
Tüm katılımcıların bulgularını özetlemek için 65 binden fazla boncuk, 14 bin etamin karesi, 547 boşanma motifi, 14 bin geçim gününü saydık.
ADANA KULÜBÜ
TSKF Kolayca Projesi’nin ilk uygulamasını 08.09.2022 tarihinde Adana’da gerçekleştirdik. 4 farklı atölye çalışmasından oluşan projenin ilk uygulaması Boncuk Boncuk Hayatımız Atölye çalışmasında 22 kadın, yaşamlarını dizdikleri boncuklarla ifade etmeye çalışırken, avukatlarımızdan yasal hakları, adli yardım ve destek yollarını da öğrenme fırsatı buldular. 15.09.2022 tarihinde Yaşam Örtüsü çalışması ile 21 kadın kendilerini güvende hissedip hissetmediklerini etaminlere işlediler. Şiddete karşı kadınları koruyan mekanizmalar konusunda bilgilendirildiler. 15.09.2022 tarihinde İlmekler Çözülürse atölye çalışmasında 20 kadın, Aile Hukuku hakkında bilgi sahibi olurken boşanma, nafaka hakkındaki düşüncelerini ilmeklerle anlattılar.
Son uygulama Geçim Günlüğü başlığı ile 20 kadın, ekonomik hakları ile ilgili bilgi sahibi oldular.
ALSANCAK KULUBÜ
AB ve Avrupa Konseyi destekli “Kolayca”-Kadınlar için renkli bir hukuk okur yazarlığı projesine: hukukcularımız, moderator ve koordinatörlerimizle katıldık. EgeTEM önderliginde, İzmir Buca Belediyesi desteğinde Cemal Yetkiner Etüd Merkezi’nde 20 Eylül 2022 tarihinde Başkanımız Sabiha Polat iki ayrı oturumda “Hukuk Bize Neden Lazım” ve “Kadınlara uygulanan fiili ve psikolojik şiddet” konusunda katılımcı kadınlarımızı bilgilendirdi. 22 Eylül sabah oturumunda Av. Berfin Altıntaş “Aile Hukuku” öğleden sonra Av. Zeynep İlayda Karadağ, “Hukuk Bize Neden Lazım-Kadınlara Uygulanan Fiili ve Psikolojik Şiddet” konusunda, 4 Ekim 2022 tarihinde ise Av. Zeynep İlayda Karadağ “Aile Hukuku konusunda katılımcı kadınlarımızı bilgilendirmişlerdir. Kızkardeşlerimiz Işıl Topaloğlu 22 ve 28 Eylül, Kamuran Elbeyoğlu 22 Eylül tarihlerindeki oturumlarda moderatör ve koordinatör olarak katkı sağlamışlardır.
ANITTEPE KULÜBÜ
Anıttepe Kulübü olarak Federasyonumuzun ortak etkinliği olan KOLAYCA projesinde yer aldık. Ankara Gölbaşı Belediyesi, Bahçelievler Mahallesi kadınlarına “Hukuksal Okur-Yazarlık” kazandırırken hikayelerini dinledik, onlarla güldük, onlarla ağladık. Sorunlarına çözümler üretmeye çalıştık
ANKARA KULÜBÜ
Mamak’ta 25 Kadınımızla “Kolayca” projesi uygulaması yapılmış ve TSKF Başkan Vekilimiz Sn. Ilgın Atalay bu toplantıya katılmışlardır.
ANTAKYA KULÜBÜ
26 Ekim’de, Antakya Soroptimist Kulübü olarak TSKF ‘’KOLAYCA” Kadınlar için Renkli bir Hukuk Okuryazarlığı” projesinin iki etabı sevgili Elif Ovalı kız kardeşimizin muhteşem ev sahipliğiyle, Teofarm Çiftliğin harika atmosferinde gerçekleştirdik. Projeye 21 kadın aktif olarak katıldı. Kadınlar, duygu durumlarını ve yaşam kalitelerini belirten renkler kullanılarak çeşitli elişleri yaparken, Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Seher Sözbilir katılımcılara çeşitli konularda hukuksal bilgiler verdi. Uygulamada, “Kolayca” Projesinin “İlmekler Çözülürse” ve “Yaşam Örtüsü” isimli etapları gerçekleştirildi. Daha sonra kahve makinası çekilişi ile iki kadınımıza hediyeleri verildi, ayrıca tüm katılımcılara Kolayca aynaları dağıtıldı. Ayrılırken çok keyifli ve bilgi dolu bir gün geçirdiklerini belirten kadınlarımızın memnuniyetleri bizleri çok mutlu etti.
ATAKÖY KULÜBÜ
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun başlatmış olduğu Kolayca Projesi’ni, İstanbul’da ilk olarak Ataköy Kulübü’nün 7-10 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Zafer Mahalle Evleri’nde hayata geçirildi.
BOĞAZİÇİ KULÜBÜ
Federasyonumuzun büyük başarıyla tamamlanan, kadınların hukuk okur yazarlığını artırmaya yönelik bu projesinde Boğaziçi Soroptimist Kulübü olarak 10 Ekim 2022 ve 25 Ekim 2022 tarihlerinde Başkanımız Av.Bilge Güçsav ve sevgili üyemiz Ayşe Çakıroğlu’nun katkılarıyla iki etkinlik düzenledik.
EMEK KULÜBÜ
Ankara Etimesgut’ta yaşayan 25 kadınla birlikte ‘’KOLAYCA’’ projesini gerçekleştirdik.
BURSA KULÜBÜ
Bursa Soroptimist Kulübümüz, Federasyonun ortak etkinliği KOLAYCA projesini Berrak Turşuları Fabrikasında çalışan kadrolu ve sözleşmeli, 22 kadın işçilerle gerçekleştirmiştir. Kadınlarımız dört gün boyunca yapılan çalışmalardan ve her güne ayrı konu ele alan avukat arkadaşları dinlemekten çok keyif aldıklarını her daim dile getirdiler. Kendilerine değer veren birilerinin çıkıp gelerek hukuk dilini onların anlayacağı dilde anlatması ve yaşadıkları hukuksal sorunlarla ilgili soruların cevaplarını bulmaları onları mutlu etti.
GAZİOSMANPAŞA KULÜBÜ
Kadınlar için Hukuk Okur Yazarlığı Projesi için Projeye katılan Ankara Kulüpleri olarak önce Ankara Barosu’nda Hukukçular ile toplantı yaptık. Daha sonra Anıttepe Soroptimist Kulübü ile birlikte Moderatörlerin katıldığı bir başka toplantı ile hazırlıklarımızı tamamladık ve 6-7 Ekim Perşembe ve Cuma Günleri Gaziosmanpaşa Soroptimist Kulübü olarak 29 Kadın katılımcı ile Gölbaşı, Bahçelievler Muhtarlığı’nda Projeyi gerçekleştirdik. Ardından Anıttepe Soroptimist Kulübümüzün 21 Ekim’de yine Gölbaşı Muhtarlığında, Gaziler Lokalinde yaptığı projesine de Avukat üyemiz ile destek olduk.
İSTANBUL KULÜBÜ
Kolayca Projesi dahilinde İstanbul Kulübü Etkinlikleri Çengelköy Mahalle Evi ve Cibali mahalle Evi’nde 16 Ekim ve 21 Ekim 2022 tarihlerinde yapıldı.
ETİLER KULÜBÜ
Etiler ve İstanbul Soroptimist Kulübü olarak ortaklaşa yaptığımız, Beylikdüzü, Avcılar ve Esenyurt kadın konseylerinden kadınlarla, Kolayca Etkinliğini gerçekleştirdik.
GÖZTEPE KULÜBÜ
TSKF’nin KOLAYCA projesi kapsamında Göztepe Kulübü’nün projeyi uygulama alanı, Gediz evi anneleriydi. Dört oturum olarak planlanan proje 29 Eylül 2022 tarihinde başlayıp 18 Ekim 2022 tarihinde sonlandı ve 26 kadına ulaşıldı. Oturumlarda avukat üyelerimiz Nazlı Yolaç, Özge Erdoğan ve İnci Menemencioğlu bilgilendirme yaparken, Benal İnceer moderatör, Begüm Huntürk, Merve Çelebi ve Ayşegül Kışlal koordinatör olarak görev üstlendiler. Gediz Evi’nde uygulanan proje ayrıca EgeTEM çatısı altında İzmir’deki 5 kulübün birlikteliği ile Buca Belediyesi Cemal Yetkiner Kültür ve Sanat Evi’nde de toplamda 68 kadına ulaşılarak gerçekleştirildi. Üyemiz Ayşe Baykan, EgeTEM sekreteri olarak oturumlara katıldı. Diğer İzmir kulüplerinin üyeleri ile birlikte Göztepe Kulübü’nden projeye katkı koyan aynı üyeler, Gediz Evi’ndeki oturumların ve el işi çalışmalarının birebir aynısını uyguladılar. 15 Eylül 2022 tarihinde başlayan projenin son oturumu 6 Ekim 2022 tarihinde yapıldı.
İÇEL KULÜBÜ
Kolayca /Kadınlar İçin Renkli Hukuk Okuryazarlığı Projesi’nin kulübümüz uygulamasını, 23 Eylül -28 Eylül 2022 tarihleri arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Mevlana Mah. Kadın ve Çocuk Eğitim Atölyesi’nde, 20 kadınımızın katılımı ile gerçekleştirdik. Kulübümüz Üyesi Av. Münire Yurdal ve Av. Yeşim Antmen’in anlatımı ile projemizi 4 oturumda tamamladık. Kadınların kendilerini rahat ifade ettikleri sıcak bir sohbet ortamında, çay kahve müzik eşliğinde, sohbet ederek, küçük hediyeler vererek, hem sıkıntılarını paylaştık hem de yaşamlarındaki hakları için farkındalık yaratmaya çalıştık. Haklarını talep etmeye ikna olmaları, yaşamlarını ve düşüncelerini görselleştirme yolu ile değişim arzusu yaratmak istedik.
KARŞIYAKA KULÜBÜ
Kadınların hukuksal okur yazarlığını geliştirmek ve adalete erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen “KOLAYCA“ kadınlar için renkli bir hukuk okuryazarlığı projesinin Karşıyaka Soroptimist Kulübü gününde kız kardeşimiz av. Ferda Sağduyu’nun Aile Hukuku kapsamındaki sunumu çok verimli çok başarılı geçmiştir. Kulübümüzün proje ekibindeki Ebru Uysal, Burcu Uca ve Hatice Hardura kız kardeşlerimiz oturumlarda Moderatörlük görevi gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca; 20, 22 Eylül ve 4, 6 Ekim’de 22 katılımcıyla, Buca Belediyesi Cemal Yetkiner Kültür ve Sanat Atölyesi’nde Kolayca Projesini tekrar gerçekleştirdik.
KORDON KULÜBÜ
TSKF’nin Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi hibesiyle hayat verdiği “Kolayca Kadınlar için Renkli bir Hukuk Okuryazarlığı Projesi”’nde biz de Kordon Soroptimist Kulübü olarak yerimizi aldık. Buca Gediz Mahallesi Cemal Yetkiner Etüt Meslek ve Sanat Atölyesi’nde 20 Ekim 2022 tarihinde iki oturum halinde gerçekleşen etkinliğimize toplamda 26 kadınımız katıldı. Proje kapsamında belirlenen elişi çalışmaları yapılırken avukatlarımızın kadın hakları, cinsiyete dayalı şiddet, adli yardım ve destek konularında katılımcıları bilgilendirmeleri ve sorularını yanıtlamalarıyla Kordon Soroptimist Kulübü’nün “Kolayca” etkinliği tamamlandı.
MARMARA KULÜBÜ
14.10.2022 tarihinde, Sulukule Mahalle Evi’nde 13 katılımcı kadın, Avukat Şirin Çite ve 3 Kulüp üyemiz; Serap Pancar, Binnur Önal, Nilgün Yüksel ile etkinlik gerçekleşti. Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan şiddet, kadınların ekonomik haklarının bilgilendirmesi, aile hukuku hakkında temel bilgiler davetli hukukçumuz tarafından verildi. Katılan kadınlar özellikle boşanma/nafaka/miras/ çocukların velayeti ve çocuğa verilen nafaka hakkında bilgilendirilmeyi talep ettiler. Eşitsizlik ve şiddet ile mücadele fikrinin kadınları heyecanlandırdığı ve farkında olmanın, yüzleşmenin onları cesaretlendirdiği gözlendi. Eğitimden sonra bazı katılımcılar, İstanbul Barosu-Adli Yardım bürosunun adres/ tel.numarasını aldı. Boncuk boncuk hayatımız, Yaşam Örtüsü, İlmekler Çözülürse ve Geçim Günlüğü başlıklarında dört oturumda; 13 kolye, 13 etamin, 13 keçe üretildi.
MEZİTLİ KULÜBÜ
7 Eylül tarihinde İçel kulübü ile birlikte TSKF Kolayca Kadınlar için renkli bir hukuk okuryazarlığı proje lansmanını ortak gerçekleştirdik. TSKF yönetimi ve katılımcı kulüplerimizi ağırladık. TSKF Kolayca Kadınlar için renkli bir hukuk okuryazarlığı projesinin ilk oturumunu 27 Eylül, ikinci oturumunu 30 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdik. Hukuk bize neden lazım, kadın hakları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, aile hukuku ve kadınların ekonomik hakları konularında Mezitli Kadın ve çocuk danışma merkezinde eğitimler verilmiştir. Bu proje ile Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan imkanı kısıtlı kadınların adalete erişimlerini destekliyoruz. Türkiye’deki tüm illerde dezavantajlı kadınların hukuk okuryazarlığını geliştirmeyi, adli destek ve yardım hizmetlerinden faydalanmaya yüreklendirmeyi ve adalete erişimlerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Kolayca projesi Avrupa birliği ve Avrupa konseyi yatay destek il ortak programı mali desteği ile uygulanmaktadır.
MODA KULÜBÜ
Kulübümüz TSKF’nin “Kolayca Projesi”ne katıldı. Bahçelievler Mahalle Evi’nde, Av. Handenur Dayıca etkinliğe katılan kadınlara hukuk çerçevesinde haklarını anlatmıştır. İhtiyaç halinde acil durumlar için telefon numaraları iletilmiştir.
ORAN KULÜBÜ
PENDİK KULÜBÜ
Kulübü, TSKF Kolayca Projesi’ni 18 Ekim ve 25 Ekim 2022’de Ataşehir Belediyesi Mevlana Ataevi’ndeki kadın kursiyerlere Pınar Aytimur moderatörlüğünde avukatlar Lale Kaplan, Tuğba İncel, Sümeyye Sarı ve psikolog Pınar Çam’ın desteğiyle gerçekleştirmiştir. TSKF Kolayca Projesi Kapanış Töreni ve Sergisi TSKF Gültepe TEM’de 5 Kasım 2022’de düzenlenen TSKF Kolayca projesinin kapanış töreni ve sergisine Pendik Kulübü’nden Neslihan Kazancı, Nilgün Kıvırcık ve Pınar Aytimur katılmış, ve Proje Katılım Sertifikası’nı almışlardır.
SEYHAN KULÜBÜ
Seyhan Soroptimist Kulübü, 8 Eylül’de 120 kadının katılımıyla, TSKF’nin “Kolayca Projesini” gerçekleştirdi. 6 Kasım’da Kağıthane Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı ve sergi açılışına 2 kursiyer kadını ile birlikte katıldı.
ŞİŞLİ KULÜBÜ
Kadınların haklarını öğrenmesi ve adalete erişimi ve birçok konuda destek olunması adına Federasyonumuzun KOLAYCA projesi kapsamında Gültepe Toplum Eğitim Merkezi’nde projemizin kapanış toplantısına ŞİŞLİ SOROPTİMİST KULÜBÜ olarak oradaydık..
ULUDAĞ KULÜBÜ
25/Kasım günü Üyelerimiz Psikolojik Danışman Ayça Bolten Ülkü ve Avukat Özce Öztürk Boğa, May Tohum şirketinde çalışan tarım işçileriyle TSKF Projesi “Kolayca”nın bir uygulamasını daha yaptılar. Uygulamaya 23 kadın katıldı. Katılımcılar boncuklarını dizip, keçeleriyle motifler yaptılar. Katılımcılar çalışmalarını sürdürürlerken Avukat Özce Öztürk Boğa Aile Hukuku konusundaki yasal haklar, başvuru usülleri, şiddet, şiddetin tanımı, şiddet türleri ve şiddete maruz kalındığında izlenmesi gereken yollar konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Bilgilendirmelerin yanı sırsa katılımcıların sorularına cevaplar verdi.