TSKF Kıvılcım Projesi

1 Şubat - 30 Haziran, 2019

 

ICF Türkiye ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun birlikte hayata geçirecekleri ilk proje, “Kıvılcım Projesi” 2 Şubat’ta atölye çalışması ile İstanbul’da başlıyor.

 

Profesyonel Koç Thomas Leonard, Uluslararası Koç Federasyonu’nu (ICF), 1995 yılında, diğer koçların birbirlerini destekleyip mesleğini geliştirmeleri için, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak kurmuştur. Günümüzde 60 ülkede 120+ Chapter ile faaliyet gösteren ICF Global’in (Uluslararası Koçluk Federasyonu) amacı, profesyonel koçluk sanatını, ilmini ve mesleğini ilerletmektir. ICF, koçluk mesleğinin küresel liderliğini üstlenmiştir. Koçluk mesleği standartlarını belirler ve bağımsız unvanlama sistemi sağlayarak dünyanın birçok yerinde hizmet veren koçlar ile koçluk mesleğine hizmet eder.

 

ICF Türkiye 2005 yılında 3 üye ile kurulmuş, 24 Aralık 2009 tarihinde ise Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği ismiyle resmi kimliğine kavuşmuştur. ICF Türkiye'nin amacı, koçluk mesleği, koçluğun işlevleri ve topluma katkıları hakkında toplumun farkındalığını yükseltmek ve üyelerinin yetkinlik ve etkinliğini arttırmaktır.

 

Birlikte hayata geçireceğimiz bu ilk projede, programa kulüplerimizin Türkiye’nin değişik illerinden gelen, geneli 4. Sınıf öğrencisi olan 40 burslu üniversite öğrencisi katılacaktır.

 

Kıvılcımlarımızla çalışacak olan ICF Türkiye koçları, burslu öğrencilerimize yaşamlarına destek sağlamak amaçlı bir program dahilinde koçluk vereceklerdir.

 

Amacımız burslu öğrencilerimize, Kıvılcım’larımıza “Kariyer Koçluğu” aldırmak, onların farkındalıklarını geliştirmek, eyleme geçmelerini sağlamak, kendilerini nerede görmek istiyorlar, ne yapmak istiyorlar bu programla ortaya çıkarmak.

 

Bu çalışma 2 atölye çalışması (Bireysel görüşme öncesi ve sonrasında) ve 4 bireysel görüşme olarak planlandı. Atölye çalışmaları İstanbul’da yapılacak olup , 4 kez yapılacak bireysel seanslar skype üzerinden yürütülecektir.

 

KIVILCIM PROJESİ

Bir hayal kurduk, burslu öğrencilerimizi "Kıvılcım" olarak gördük. Onlar, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetin ilk yıllarında yurtdışına bir kıvılcım olarak gönderdiği öğrencileri gibiydiler. Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu organizasyonunda, burslu öğrencilerimiz birer kıvılcım olarak hayata başlayıp, bu ülkeyi aydınlatan birer alev olsunlar istedik.

Eğitimde fırsat eşitliğine inanan ve bu yolda çalışan kulüplerimizin verdiği toplam yıllık burs sayısı, ortalama 400 olarak düşünülürse, aslında bizler burs için çok ciddi ödemeler yapan bir organizasyonuz. Her yıl gönülden verdiğimiz burslar ile geleceklerini aydınlattığımız burslu öğrenciler ve 70 yıldır verdiğimiz mezunlar ile bizler gerçek bir gücüz.


Onların birlikte olmaları, gelecek hayatlarında bu günlerden başlayacak bir ilişki yumağının, desteğinin başlangıcı olacaktır. Biz kulüpler de sadece kendi bursiyerlerimizi değil, bütün Soroptimist bursiyerlerini her halleriyle tanırsak , hem onlara daha faydalı olacağız, hem de gelecekte bu organizasyonun gençlerle büyümesini sağlayacağız inancı ile çalıştık.


#BirlikteBaşaracağız dedik ve çalışmaya, geçmişten gelen projelerimize ek olarak, yeni projeler de üreterek başladık.

Önce, onları bizlerin tanıyacağı bir organizasyonda ,onlarda biz de bir arada olunca, gücü görsünler, Türkiye çapında ki eğitim hayatında olan diğer bursiyerleri de tanısınlar istedik. Bizlerden burs almanın onurunu yaşasınlar istedik. Ve "Kıvılcım Projesi" için çalıştık, hayata geçirdik.

ICF Türkiye ile yapılan kontrat gereği, bursiyerlerimize 2 tam günlük grup çalışması ve 4 bireysel seanslık bir anlaşma imzaladık ve bu projeye 2019 yılında başlamayı hedefledik. İlk grup çalışması 2 Şubat 2019'da Balat Kültür Evi'mizde,37 burslu üniversite öğrencimiz ve  TSKF Başkanı Sayın Nur Velidedeoğlu Kavuncu ve ICF Türkiye Başkanı Sayın Eser Ömeroğlu'nun açılış konuşmaları, TSKF Burs Komisyonu Başkanı Sayın Jale Diker ve ICF Türkiye Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Rana Ulusoy, Proje liderleri ve koçlarının proje hakkındaki görüşlerini paylaşmaları ile başladı.


Kıvılcım Projesi özünde , burslu üniversite öğrencilerimize yaşamlarında ve kariyerlerinde destek amaçlı koçluk verilme projesidir. Bireysel seanslarda, koçları eşliğinde öğrenciler kendileri üzerinde bir keşif yolculuğuna çıktılar, içsel liderleriyle bağ kurarak, güçlü yönlerini gördüler ve hayat vizyonlarını belirleme imkanı buldular.

Proje başında ve sonunda yapılacak 2 günlük grup çalışmalarında ise, öğrenciler grup koçları eşliğinde ilişkilerdeki benleriyle buluşup, ilişkilerdeki beni görerek, evrende ilişkide oldukları her şeye karşı duruşlarına, aksiyonlarına, davranış biçimlerine dair farkındalık kazandılar ve birlik ruhunu keşfettiler. 

TSKF Yönetim Kurulu ve Burs Komisyonu olarak 2019-2020 döneminde de Kıvılcım Projesine devam etme kararı alarak, ICF Türkiye ile yeniden görüşmelere başlandı ancak bu sefer talebin fazla olacağına inanarak iki farklı dönemde 30+30 burslu öğrenci için anlaşma yapıldı.

Kıvılcım Projesi 2019-2020 Dönemi, 23 Kasım 2019 Cumartesi günü Balat Kültür Evinde başladı. Projemize 26 Burslu öğrencimiz katıldı, bireysel koç görüşmelerini ise 23 öğrenci tamamladı. 2. Etap olarak adlandırdığımız bu proje, 8 Şubat 2020 Cumartesi günü düzenlenen ikinci workshop ile sonlandı ve katılan 21 burslu öğrencimize , Kıvılcımlarımıza katılım sertifikaları verildi. (26 öğrenci koçları ile bireysel çalışmalarını tamamlamıştır)

3. Etap olarak adlandırılan son “Kıvılcım Projesi” ise 22.Şubat.2020 Cumartesi günü başladı ve 5 Aralık 2020’de zoom üzerinden yapılan kapanış etkinliği ile tamamlandı. 26 burslu öğrencimiz katıldı, hepsi bireysel görüşmelerini tamamladı. Açılış ve ilk workshop günü bizleri gelerek, yanımızda durarak destekleyen TSKF Yönetim Kuruluna ve kulüp üyelerimiz çok teşekkür ederiz.

Yapılan Kıvılcım Projesi ile ilgili, maliyet kısmı bilgisini de sizlerle paylaşmak isteriz. ICF Türkiye ile yapılan anlaşma gereği, kendilerine bir bedel ödenmemiştir. Her proje için açılış ve kapanışta Balat Kültür Evi’nde yapılan iki workshop ve öğrencilerimiz ile dört koçluk görüşmesi yapılmaktadır. Balat Kültür Evi’n de gün boyunca verilen ikram, öğlen yemeği ve workshoplar için gereken bazı malzemeler de TSKF tarafından karşılanmıştır.

Burslu öğrencilerimizin hayatlarına dokunduğumuza inandığımız, bir gelecek projesi olarak üzerimize düşeni yapmak adına çabaladığımız ve bu çabalar sonucu TSKF 2018-2020 yönetim döneminde başlayan “Kıvılcım Projesi”, burslu öğrencilerini göndererek destek veren kulüplerimiz ile birlikte başarıya ulaşmıştır. Üniversite eğitiminin yanı sıra, aldıkları bu kişisel gelişim ve değişim programları ile birlikte, aslında, Kıvılcımlarımızın diğer Kıvılcımlar ile tanışma ve arkadaş olmalarına fırsat tanıyan bu program, onlara nasıl bir organizasyonun bir parçası olduklarını göstermekte, aldıkları burs ile gurur duymalarını sağlamakta, aidiyet ve vefa duygularının güçlenmesine de katkı vermektedir.

Bizler önce kendimize, sonra siz kulüp ve üyelerimize ve aslında burs verdiğimiz Kıvılcımlarımıza inandık. O nedenle #BirlikteBaşaracağız diyoruz. Burs ciddi bir iş ve emek vermek gerekiyor. Bursiyerlerimiz ise bir sayı değil, bizlerin geleceği, gelecek için, daha iyi bir Türkiye için yatırım. Bu ülkeye olan borcumuzu ödüyoruz.

Bizlere burslu öğrencilere ulaşmada destek olan ve onlara bu proje için de maddi destek veren Soroptimist Kulüplerimize ve yetkili kız kardeşlerimize candan teşekkür ediyoruz.


Soroptimist Sevgi ve Saygılarımızla

TSKF 2018-2020 Burs Komisyonu adına
Jale Mekiş Diker
TSKF Burs Komisyonu Başkanı