Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Bildiri

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun Türk Ceza Kanunu’nun m.103’de düzenlenen cinsel istismar suçu için yeni öneri hakkındaki Bildirisi 
Çocuk Hakları ve Kadın Hakları  İhlallerine Yol Açılmasın 


Bilindiği gibi ; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girmiş olup,  193 ülkenin taraf olduğu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. Ülkemizde de  14 Ekim 1990'da imzalanan sözleşme  27 Ocak 1995'te Resmi Gazete' de yayımladıktan sonra yürürlüğe girmiştir. 18 Yaşından küçük herkes çocuktur.  


Söz konusu sözleşmeye istinaden  taraf devletler çocukların her türlü ihmal, istismar ve şiddet karşısında gerekli tüm yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri almakla mükelleftirler ve çocukların savunmasız olduğu düşünülerek bu işin sorumluluğu devlet ve yetişkinlerdedir. 


20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne 2 gün kala TBMM ‘ne bir kanun teklifi verildi ve  “cebir, tehdit, hile veya iradeyi sakatlayan başkaca bir neden olmaksızın 16.11.2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda, koşullarına bakılmaksızın Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına, hüküm verilmiş ise, cezanın infazının ertelenmesine karar verilir” metni önerildi.  Eski Türk Ceza Kanununda da yer alan bu durum 2005 yılında yürürlüğe giren TCK da kadın kuruluşlarının mücadelesi ile kaldırılmıştı. 


 Bu önerge ise suçu adeta teşvik etmekte, ileride de ortaya çıkması muhtemel cinsel istismarlara "evlilik adı altında" af suretiyle yasal zemin ve örnek uygulama ve /veya emsal hazırlamaktadır.


Gerek çocuk gerekse kadın haklarının ruhunu ve uygulamasını zedeleyecek olan bu hukuki metni içeren kanun teklifinin geri çekilmesini arz ve talep ederiz. 


Saygılarımızla, 
TÜRKİYE SOROPTİMİST KULÜPLERİ FEDERASYONU